Seizoen 2017
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

In januari is de helft van de wijngaard gesnoeid. Vanwege de winterse omstandigheden is met het snoeien van de rest van de wijngaard nog even gewacht totdat de kou uit de lucht is.

  

Er was verder nog genoeg te doen buiten want dit jaar gaan we een nieuw perceel inplanten en zo de wijngaard uitbreiden met 1 hectare.

Nadat het perceel was ingemeten door de landmeter van de gemeente is er een omheining gezet en zijn alvast alle 1075 palen aangevoerd. In totaal 3400 druiven zijn vorig jaar al besteld in duitsland en worden in mei dit jaar geplant.

Tot die tijd worden er nog enkele grondwerkzaamheden uitgevoerd.

 

 

Wijnmakerij

 

In de wijnmakerij zit alle rode wijn nu in de houten vaten om verder te rijpen.

Van de witte wijnen zijn enkele test flesjes gebotteld van de verschillende vaten.

Inmiddels zijn alle wijnen geanalyseerd door een laboratorium in luxemburg met positieve resultaten.

 

Februari

 

Wijngaard

Vanwege de soms winterse omstandigheden is het snoeien met enkele weken vertraging afgerond in februari.

 

Al het snoeihout is opgeruimd, klein gehakseld en gerecycled in de wijngaard als organische mest.

 

 

Nieuwe perceel

 

De krant had ook al lucht gekregen van de uitbreiding en plaatste een artikel.

De grond is inmiddels gedraineerd door de firma Van Damme.

 

Wijnmakerij

 

Alle witte wijn en rosť is deze maand geklaard met bentoniet en daarna gefilterd.

 

Maart

 

Wijngaard

Zowel buiten als binnen gaan de voorbereidingen verder.

Het grondwerk voor het nieuwe perceel is afgerond en het ligt er strak bij.

De lege flessen voor de nieuw te bottelen wijn zijn uit de opslag gehaald.

 

Wijnmakerij

Alle wijnen liggen rustig verder te rijpen, de rode wijnen in de houten vaten en de witte wijnen en rosť in de RVS vaten.

Bij de ZHWB keuring voor witte wijnen is de nog te bottelen Souvignier Gris als eerste geeindigd met 86 punten. Dit is veelbelovend en er zit dus weer iets moois in het vat.

 

Bezoek aan Sonoma Valley en Napa Valley.

In deze voor de wijngaard rustige tijd hebben we in Californie Sonoma valley en Napa valley bezocht.

Hoewel zeer dicht bij elkaar gelegen waren er duidelijke klimatologische verschillen te zien, op de foto's ook goed te zien aan de natuur rondom de wijngaarden.

 

Aangezien het daar de afgelopen maanden te koel was geweest, was alles nog in de winterrust.

Zo was nog wel mooi de gehanteerde cordon snoeimethode goed te zien.

Bij de diverse wijnmakerijen waren de lokaal geproduceerde wijnen volop te proeven en bijzonder was een witte wijn gemaakt van de blauwe Zinfandel druif.

 

 

April

 

Wijngaard

 

De voorbereidingen voor het nieuwe perceel gaan de laatste fase in: de koppalen zijn gezet en de compost is uitgereden. Het wachten is nu op de planten die begin mei uit duitsland komen.

Het nieuwe materieel heeft alvast een nieuw afdak gekregen.

 

Nachtvorst in de wijngaard!

Voor het eerst in 15 jaar schade door 3 graden nachtvorst op 20 april.

Ondanks dat er gespoten is met Frostect is in 20% van de wijngaard een gedeelte van de scheuten bevroren omdat het er te koud was.

Gelukkig groeien bij de meeste druiven bij de stam de scheuten wel door en gaat de schade meevallen.

 

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is een koelinstallatie geinstalleerd voor het koelen van voornamelijk de witte wijn.

Hierdoor wordt voorkomen dat er bezinksel in de fles kan komen door het neerslaan van het wijnsteenzuur,

een verdere verbetering van het wijnmaak proces.

Ook is een begin gemaakt met het bottelen van de nieuwe serie wijnen.

 

 

Mei

 

Wijngaard

Met veel hulp hebben we de druiven geplant en de palen gezet. Na maanden voorbereiding is het dan zover: de wijngaard is nu uitgebreid naar 1,25 hectare met in totaal ongeveer 4300 druivenstokken!

 

Open Dag 11 juni

Net als voorgaande jaren hebben in juni weer een open dag. Op deze dag zijn beide wijngaarden te bezichtigen, is er uitleg over het wijnmaak proces en zijn de nieuw gebottelde wijnen te koop.

   

De laatste twee weken van mei zijn de druiven heel hard gegroeid. De achterstand van de koude april maand is meer dan ingehaald.

    

 

Wijnmakerij

Inmiddels zijn de witte wijnen en de Rondo gebotteld.

Deze zijn te proeven tijdens een proeverij op 16 juli waar men voor in kan schrijven.

 

Juni

 

Wijngaard

Hieronder een overzicht van de drie percelen. Bij De Oorsprong hebben de druiven geen enkele last gehad van de nachtvorst en groeit het naar behoren. Vanwege de zeer droge juni maand groeien de druiven op het nieuw aangeplante perceel nog niet erg hard. Aan het eind van de maand waren enkele druiven tot aan de eerste draad gegroeid. Vanwege het warme weer is de bloei snel verlopen en zijn de trossen al goed aan het groeien en loopt het voor op schema.

 

 

 

Wijnmakerij

De open dag is weer goed bezocht en vanwege een fout in het AD was het heel het weekend druk met bezoekers.

 

Sinds kort zijn de wijnen ook bij slijterij Van Pelt verkrijgbaar in de pas geopende winkel op de Visstraat.

https://www.facebook.com/slijterijvanpelt

 

Juli

 

Wijngaard

Gedurende de maand zijn alle druiven voor de rode wijn verkleurd. Zo vroeg als nu is nog niet voorgekomen!

De rijping van de druiven gaat dit jaar dus erg snel. Zelfs de laatst rijpende Calandro is al aan het verkleuren.

Op het eind van de maand waren zowel de Bolero en Rondo al volledig verkleurd.

Hoog tijd om de vogelnetten op te gaan hangen.

Vanwege de welkome regen gedurende deze maand zijn ook de druiven op het nieuwe perceel goed gaan groeien.

 

 

 

Wijnmakerij

 

Het gehele assortiment is gebotteld en verkrijgbaar bij alle verkooppunten.

 

Augustus

 

Wijngaard

 

Terwijl de zwaluwen aan het spelen waren op de palen van het nieuwe perceel, groeiden de jonge druiven rustig door.

De volwassen druiven zijn al enkele keren gesnoeid en ook bij de rijen gordijn is het blad rond de trossen verwijderd zodat ze mooi in de zon verder kunnen rijpen.

 

De rijping van de druiven is ongeveer 10 dagen eerder dan vorig jaar, vooral het verkleuren van de druiven verliep bijzonder snel. eind van de maand begonnen ook de laatste soorten Calandro en Souvignier Gris te kleuren.

 

Wijnmakerij

Dit jaar zijn alle 4 ingezonden wijnen bekroond met een bronzen medaille tijdens de Wijnkeuring van de lage landen!

 

  

 

September

 

Wijngaard

 

Zoals verwacht zijn we dit jaar vroeg begonnen met de oogst.

Allereerst waren de Rondo en Bolero druiven aan de beurt. Deze zijn net op tijd geplukt om de aanwezige suzukii fruitvliegen voor te zijn.

Vanwege de regen zijn de druiven dit jaar wat groter dan normaal. Dit is te merken met de hoeveelheden die we plukken en ook met het meten van de suiker en zuurwaarden.

Op het eind van de maand zijn we voor de allerlaatste keer naar Oudelande in zeeland gegaan om daar met een grote groep de Johanniter druiven te plukken. Vanaf volgend jaar wordt er alleen maar in Dordrecht geplukt, waarschijnlijk ook al gedeeltelijk op het nieuwe perceel.

 

Tussen de bedrijven door hebben we ook nog de burgemeester en wethouders op bezoek gehad voor een rondleiding en proeverij.

Het was een verrassingsbezoek georganiseerd door gemeente voor de laatste werkdag van de burgemeester.

 

 

Wijnmakerij

Met het plukken van de druiven is ook de wijnmakerij weer opgestart.

Terwijl buiten de pulpresten uit de ontsteler en pers zich alweer opstapelen staan binnen de tonnen voor de pulpgisting van de rode wijn te gisten.

Zowel binnen als buiten hangt er een mooie geur van de gistende wijnen en pulpresten.

 

Oktober

 

Wijngaard

 

De eerste week van oktober zijn iets eerder dan normaal de laatste druiven geplukt.

Met de pluk van de laatste Johanniter en Souvignier Gris druiven zit de pluk er weer op.

Totaal 3600 kilo, evenveel als vorig jaar, weer goed voor ruim 3100 flessen.

 

 

Beide persen waren weer nodig om de hoeveelheid druiven te verwerken.

 

Ondanks het warme weer in de rest van de maand gingen de bladeren van de druiven al snel verkleuren en was de herfst goed zichtbaar.

 

 

Wijnmakerij

De wijn verkoop blijft goed lopen, mede door de verkoop van een groot aantal luxe wijnpakketten.

De medaillezegels zitten inmiddels op de prijswinnende flessen.

 

 

Deze maand is er weer een nieuw verkooppunt bij gekomen met het Kaas en wijnhuis op het Bagijnhof in Dordrecht: http://www.hetkaasenwijnhuis.nl/

 

November

 

Wijngaard

Na een paar koude nachten is al het blad gevallen en gaan de druiven weer in de winterrust.

Ook in de nieuwe wijngaard vallen de laatste bladeren van de jonge planten.

 

Op een keer maaien na is dus buiten weinig meer te doen.

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij worden de wijnen een voor een, nadat ze zijn uitgegist, overgepompt uit de gistingsvaten naar de RVS tanks.

In de gistingsvaten blijven de enkel de gistresten achter.

 

Via de samenkoopactie van het BWB hebben we weer een paar mooie frans eiken vaten aangeschaft. De vaten komen uit de bordeaux en kunnen nog een paar keer gebruikt worden voor de rode wijnen.

Enkele oude gebruikte vaten zijn verkocht en dienen nu ergens als decoratie in een tuin.

Alle zwemdeksel tanks zijn weer mooi tot de rand toe gevuld in de wijnmakerij.

Dit jaar hebben we een aantal mooie aanvragen gehad voor relatiegeschenken van diverse bedrijven.