Seizoen 2015
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

Het nieuwe seizoen is traditioneel van start gegaan met de wintersnoei van de druiven.

In de eerste helft van de maand is ongeveer 60% van de wijngaard gesnoeid.

Vanwege het koudere weer, met regelmatig vorst in het vervolg van de maand, is het verdere snoeien even uitgesteld tot later. Snoeien kan tot begin maart plaatsvinden bij vorstvrij weer.

 

Wijnmakerij

 

De rode wijnen zijn voor een 2e keer overgeheveld en de Cuvée rood is samengesteld en in het houten vat gedaan om verder te rijpen.

Nadat de resultaten van de analyses uit Duitsland binnen waren zijn ook de witte wijnen verder behandeld.

De eiwit troebel is verwijderd met bentoniet, waarna de wijnen gefilterd zijn en overgepompt naar een nieuw vat.

De zuurgraad was inmiddels met een kleine correctie op orde gebracht en is vanwege de rijpheid van de druiven wat lager dan andere jaren.

Na filtering ziet de nieuwe wijn er weer veelbelovend uit.

Vanaf dit jaar zal onze wijn ook te koop zijn bij de Jumbo Van Geest in Sliedrecht als onderdeel van het assortiment streekprodukten.

 

Februari

 

Wijngaard

In deze maand is de rest van de wijngaard gesnoeid. De druiven zijn weer aangebonden en het restant van de takken is klein gemaakt met de hakselaar.

 

 

Wijnmakerij

Soms krijgen de wijnen een bijzondere bestemming. Zo zijn een paar flessen als cadeau gegeven door FC Dordrecht aan de eigenaar van FC Utrecht: Frans van Seumeren. Helaas had dit geen invloed op de uitslag van de later gespeelde wedstrijd!

Nu het zuur is afgebouwd kunnen de nieuwe jonge wijnen voor een eerste keer goed geproefd worden. Door de wat lagere zuurgraad van de vorig jaar geplukte druiven zijn ze nu al mooi soepel drinkbaar.

 

 

Bij de tweede overheveling blijft het wijnsteenzuur achter in de tank. Hier goed te zien bij de rosé.

  

Hoewel de nieuwe wijnen er nu al mooi helder uitzien moeten ze nu nog een paar maanden rusten in de tanks totdat het vrije sulfiet gehalte op peil blijft en de laatste troebels zijn bezonken.

 

Maart

De druiven zijn gesnoeid en door het koelere weer gebeurt er buiten nog weinig.

De jonge wijnen zitten in de vaten en zijn rustig aan het rijpen.

Kortom een mooie gelegenheid om op vakantie te gaan.

 

Dit voorjaar hebben we in Australië de wijngebieden Coonawarra, Barossa Valley en Hunter Valley bezocht.

In Zuid Australië hebben ze geen last gehad van de druifluis en kunnen de druiven nog op hun originele stammen staan zonder ge-ent te zijn. Er zijn dan ook bijzonder oude en dus ook druiven met hele indrukwekkende stammen te zien.

Kenmerkend voor een Australische wijngaard is een dikke koppaal en een lage hangende groei van de druivenplanten.

 

Men was nog net bezig met de oogst en verwerking van de laatste druiven van het seizoen 2015 (raar om te zien dat men een half jaar voorloopt) In Zuid Australië heeft men ook geen last van fruitvliegjes (komen niet voor!) Vandaar dat de verwerking van de druiven en ook de pulpgisting gewoon in de open lucht kan plaatsvinden zonder kans op bederf.

 

Van Chateau Tanunda verkoopt men ook wijn in Nederland en wel bij de Jumbo supermarkt!

 

De beste wijnen bewaart men echter in de wijnkelders en zijn niet voor de export.

Ze zijn wel te proeven en waren zonder uitzondering bijzonder goed.

 

Dat de Dordtse bodem zeer geschikt is voor wijnbouw is maar weer eens bewezen door collega wijngaardenier Hermann Geelen die voor de 2e maal de beste amateur wijn van Nederland heeft weten te maken.

 

April

 

Wijngaard

 

Vanaf half april zijn de druiven langzaam uit gaan lopen. Ondanks een paar koudere nachten eind april geen nachtvorstschade. Een start van het seizoen volgens het boekje dus.

Onder de druiven is het nu onkruidvrij en het gras is kort gehouden (helpt een beetje tegen een eventuele nachtvorst).

 

De druiven aan de Zuidendijk zijn als enkel guyot gesnoeid. Bij De Oorsprong in Zeeland wordt de gobelet methode toegepast.

 

Koningsdag 27 april

Op deze bijzondere dag voor Dordrecht hadden we de eer om onderdeel te zijn van de streekproducten die tentoongesteld werden bij het onderdeel "Made in Dordrecht" op het Scheffersplein.

 

Wijnmakerij

Eind april is er een begin gemaakt met het bottelen van de wijnen, zodat de winkels weer bevoorraad konden worden met wit, rood en ook rosé dit jaar.

 

 

Mei

 

Wijngaard

 

Afgelopen winter zijn er een paar minder resistente soorten gerooid (Reberger, Domina en groot gedeelte van de Dornfelder) Deze soorten bleken te schimmelgevoelig voor de wijngaard. In de plaats hiervan zijn er deze maand nieuwe wel resistente druiven bijgeplant: wit Souvignier Gris en rood Bolero.

Deze wortelstekken uit Duitsland hebben weer minimaal 3 jaar nodig om een volwaardige druivenplant te worden.

Er wordt inmiddels in de krant al wat aandacht besteed aan de komende open dagen in juni.

 

wortelstekken Bolero & Souvignier Gris                     2 fietstochten passeren onze wijngaard in juni

 

De maand mei was redelijk droog maar wel aan de koele kant.

De druiven zijn rustig verder gegroeid. De scheuten groeien zeer gelijkmatig en er zijn al voldoende vruchtbeginselen te zien. Kortom nog steeds een seizoen volgens het boekje.

  

 

Wijnmakerij

 

Een groot gedeelte van de wijnen van 2014 is gebotteld. Ook dit jaar zijn er weer een aantal kleinere flesjes witte en rode wijn gebotteld. De grappa, gedistilleerd bij Rutte & Zn, is gebotteld in halve liter flessen.

Dit unieke Dordtse samenwerkingsproduct is in beperkte oplage verkrijgbaar.

    

 

Juni

 

Wijngaard

In deze maand gebeurt er het meest met de groei van de druiven.

De loofwand groeit van de onderste draad tot boven de bovenste draad.

Een duidelijk verschil tussen het begin en einde van de maand!

 

Tijdens deze maand vindt ook de bloei van de druiven plaats. Dit jaar ruim een week later dan gemiddeld.

De verschillende stadia van de bloei zijn hier mooi te zien.

 

Open dagen

De open dagen zijn druk bezocht door in beide gevallen een grote groep enthousiaste langs fietsende bezoekers.

Met mooi weer en goede wijnverkopen kunnen we terugkijken op 2 geslaagde dagen.

 

 

Wijnmakerij

De verkoop van de wijn gaat weer boven verwachting, vooral de kleine flesjes zijn populair.

Deze flesjes worden nu bij 2 Bed & Breakfasts in Dordrecht aangeboden aan de gasten: http://biesburcht.nl/ & http://www.deluthiers.nl/nl/bed-breakfast

Ook zitten de kleine witte wijn flesjes nu in de Dordtbox: http://www.dordtactie.nl/dordtbox/

 

Juli

 

Wijngaard

Het seizoen verloopt nog steeds volgens het boekje, zie ook het langjarig gemiddelde.

Gedurende deze zomermaand zijn de trossen gaan groeien tot de definitieve omvang. In de strook waarin de druiven hangen is wat blad verwijderd zodat ze wat meer zon op kunnen vangen. Tijdens het eind van de maand begonnen de eerste trossen Bolero en Rondo al te kleuren.

 

 

Diverse groepen hebben de wijngaard bezocht, zelfs een heuse delegatie uit Zuid Afrika keek hun ogen uit!

 

 

Wijnmakerij

 

Met een nieuwe vloer, een extra zwemdeksel tank en twee verrijdbare onderstellen is de wijnmakerij weer wat beter uitgerust voor het nieuwe wijnmaak seizoen.

De eerste Dordt Box pakketten met onze witte wijn erin zijn inmiddels verkocht.

 

 

Augustus

 

Wijngaard

Augustus is de maand waarin de druiven gaan verkleuren, altijd weer een van de mooiste momenten in de wijngaard.

 

Een mooie zomermaand wordt de laatste week afgesloten met overvloedige regenval.

Gelukkig doet de drainage zijn werk goed en loopt het water telkens snel weg, het waterniveau in de vijver was wel met bijna 40 cm gestegen (zo extreem nog niet eerder meegemaakt).

De schimmeldruk valt nog steeds mee, wel worden de buxushagen langs de wijngaard ineens geteisterd door de buxusrups! Zo is het altijd wat, probeer je de fruitvliegen en wespen en vogels uit de wijngaard te houden, krijg je last van een buxusrups!

 

 

Wijnmakerij

De 3 ingezonden wijnen voor de wijnkeuring der Lage Landen zijn alle 3 bekroond met een WINkeurzegel.

De Johanniter kwam met 79,85 punt slechts 0,15 punt te kort voor een bronzen medaille!

Inmiddels zijn er in de afgelopen 10 jaar al 25 wijnen bekroond bij diverse wijnkeuringen, kortom al 10 jaar lang wijnen van constante kwaliteit!

 

In de wijnmakerij staat alles al weer klaar voor het komende seizoen, alle gisten en overige toevoegingen zijn binnen.

 

September

 

Wijngaard

De september maand is de periode waarin de druiven rijpen. Het suikergehalte stijgt en het zuurgehalte daalt

 

Naast het meten van het suiker en zuur gehalte werd ook de aanwezigheid van de suzukii fruitvlieg goed in de gaten gehouden. Met het preventief spuiten van wat kalk op de trossen is geprobeerd de druiven te beschermen.

 

Start van de oogst

Na een periode van wachten was het op 20 september dan zover dat er gestart werd met de oogst. Traditioneel als eerste aan de beurt zijn de Rondo druiven, waarvan een gedeelte hoger hangt in het dubbel gordijn systeem.

Voor de plukkers geeft dit het voordeel dat er staand geplukt kan worden.

 

Wijnmakerij

Naast de pluk van de Rondo is er ook een begin gemaakt met de rosé druiven.

Deze druiven worden na een zeer korte pulpgisting periode geperst zodra de rosé kleur zichtbaar is.

De vergisting verloopt verder als de witte wijn.

 

 

Na de eerste 2 plukdagen werd al wel meteen duidelijk dat de oogst dit jaar zeer overvloedig zou gaan worden!

 

Oktober

 

Wijngaard

In de maand oktober is de rest van de druiven geplukt, de laatste druiven zijn op 24 oktober geplukt.

In totaal hebben we tijdens 6 plukdagen over een periode van 5 weken maar liefst 3850 kg druiven geplukt! Telkens met een grote groep enthousiaste plukkers en elke keer met mooi weer.

De blauwe druiven zijn op het laatst met een soort kalk bespoten om de suzukii fruitvliegen te weren. Na het plukken is alles nog een keer gesorteerd om eventuele aangetaste druiven te verwijderen.

 

Er was opvallend weinig schimmel in de trossen, vooral de druiven voor de witte wijn bleven heel lang mooi.

 

Wijnmakerij

Om de grote hoeveelheid druiven te verwerken waren alle gistingstonnen hard nodig. De uitgeperste pulp begon zich inmiddels buiten op te hopen, met de kenmerkende geur erbij.

 

Toen de pluk was afgelopen stond de wijnmakerij dan ook overvol met gistende vaten witte en rode wijn:

 

 

Tijdens een grote netwerkborrel van de provincie Zuid-Holland was er aandacht voor de locale wijnen en werden onze wijnen geschonken. De flessen waren inmiddels voorzien van de gewonnen WINkeurzegels.

 

 

November

 

Wijngaard

Buiten is er na een paar najaarsstormen al het blad afgewaaid en valt er even weinig te doen. Een mooie gelegenheid om een paar boeken te lezen, die pas zijn verschenen, over de Nederlandse wijnen.

In beide boeken worden we vermeld als wijngaard.

 

 

Wijnmakerij

Nadat de gisting was afgelopen zijn gedurende de hele maand de diverse soorten wijn één voor één overgepompt in de RVS tanks. Alle 10 tanks staan vol met nieuwe jonge wijn, goed voor 3400 flessen wijn volgend jaar!

  

 

Ook is de laatste wijn van dit jaar gebotteld, exclusief voor de Dordtbox in de kleine flesjes.

Voor meer informatie over de verkrijgbaarheid hiervan: www.dordtactie.nl/dordtbox/

Onze wijnen worden nu ook geschonken in het studenten restaurant van het Da Vinci college.

Voor meer informatie over het restaurant:   reserverenstudentenrestaurant@davinci.nl

 

December

 

Wijngaard

 

De maand december was record warm en zelfs zo warm dat enkele bloemen alweer begonnen te bloeien!

Buien zijn de eerste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen al getroffen. Het restant van de Dornfelder planten is gerooid en eind van de maand zijn de eerste paar rijen druiven al gesnoeid.

 

 

Wijnmakerij

We hebben de beschikking gekregen over 3 Frans eiken houten vaten vanuit de Bordeaux.

Deze vaten kunnen nog 1 maal gebruikt worden voor de rode wijn. Elk vat van 225 liter is goed voor 300 flessen.

Voordat de vaten gevuld worden met wijn worden ze eerst een keer helemaal gevuld met water om de dichtheid te controleren. Daarna worden ze ontsmet met een zwavelwiek.