Seizoen 2012
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

In januari is, tijdens vorstvrij weer, de wijngaard gesnoeid. Alle druiven zijn teruggesnoeid tot 1 stam met 1 of twee zijtakken waaruit straks de nieuwe scheuten omhoog gaan groeien.

Om de plant in een compacte vorm te houden worden de zijtakken aangehouden die het dichtst bij de stam zitten, anders wordt er een hertengewei gecreŽerd waarbij de plant steeds langer gaat worden. Tijdens het seizoen is het dan ook belangrijk om een paar scheuten die dichtbij de kop van de stam zitten te laten doorgroeien.

 

 

Een groot gedeelte van het snoeihout is met de hakselaar klein gemaakt en ligt op de composthoop.

Het restant is meegenomen door Tycho Vermeulen (werkzaam op de universiteit van Wageningen).

Hij is bezig met een onderzoeksproject om druiven niet in de volle grond te telen, maar net als tomaten in een kas en de benodigde voedingsstoffen via het water toe te dienen. Met belangstelling volgen we de vorderingen van dit project.

Van het snoeihout maakt hij nieuwe stekjes die weer uitgroeien als nieuwe plant.

 

Wijnmakerij

Inmiddels is alle wijn voor een 2e keer overgeheveld. In de tanks is wat neergeslagen wijnsteenzuur achtergebleven, wat anders in de fles terecht zou kunnen komen.

De rode wijnen zijn mooi vol van smaak en soepel vanwege het geringe zuurgehalte en blijven veelbelovend.

De witte wijnen zijn geklaard met bentoniet (om eventuele eiwittroebels eruit te halen) en grof gefilterd.

 

 

Ook is er bij enkele soorten nog wat zuur uitgehaald met behulp van Kalinat. Dit slaat neer tegen de wanden van de tanks en blijft straks bij een laatste overheveling ook achter, waardoor de witte wijnen straks de juiste zuurgraad hebben zonder aan frisheid in te boeten.

 

Februari

 

Wijngaard

Het is dan toch winter geworden en de wijngaard ligt bedekt onder een laagje sneeuw.

Op de vijver aan de rand van de wijngaard kan binnenkort geschaatst worden, de eerste zwaan is het ijs al aan het testen.

 

Wijnmakerij

De Bilderhof Snapz is opgehaald bij de destilleerder en voorzien van etiketten.

Zowel van de pulp van de Rondo als van de Johanniter is een soort grappa gestookt door Kampen destillateurs in Bruinisse.

Gedurende deze koude wintermaanden alvast een mooi opwarmertje.

Voor de verkrijgbaarheid zie: onze wijnen

De restanten van de pulp worden dit voorjaar weer als compost gebruikt in de wijngaard. Zodoende wordt alles benut.

 

Maart

 

Wijngaard

Na de strenge vorst (minimum: -19 graden) was het even afwachten hoe de druiven dit zouden overleven.

Gelukkig beginnen de eerste knoppen alweer te wellen en lijkt de schade mee te vallen. Net als vorig jaar loopt het weer heel vroeg uit, wat positief is voor de rijping van de druiven. Wel is het de komende weken weer afwachten of er geen schade komt door een late nachtvorst. Zo blijft het altijd wat.

Het bloeden van de snoeiwonden is dit jaar minimaal, waarschijnlijk vanwege het invriezen van deze wonden door diezelfde strenge vorst.

Er is al een eerste keer gespoten met spuitzwavel, ook is een gedeelte van de wijngaard behandeld met VBC ultra tegen galmijt. (die de bekende bobbeltjes op de bladeren veroorzaken)

Als mest is er 4 kuub bemeste tuinaarde verwerkt tussen de rijen. Afhankelijk van de groei van de jonge aanplant volgt er in mei nog een 2e bemesting.

 

Wijnmakerij

Inmiddels zijn de flessen besteld en deze komen binnenkort binnen.

Ditmaal is dit gedaan in samenwerking met 2 andere wijngaarden om iets groter in te kunnen kopen.

De nieuwe wijnen worden binnenkort nog een laatste maal overgeheveld, gekeurd en gemeten.

Als ze stabiel zijn (sulfietgehalte en neerslag van wijnsteenzuur) kunnen ze gebotteld gaan worden.

 

April

 

Wijngaard

Bij de jonge aanplant zijn, als gevolg van een paar late nachtvorsten, een gedeelte van de reeds uitgelopen knoppen bevroren. Bij de meesten gaan er al weer nieuwe knoppen uitlopen.

Opvallend is dat 2 vroeg uitlopende soorten hier geen enkele last van hadden en rustig verder groeien.

De sinds vorig jaar aangeplante soort Bolero groeit prima en bij de hier altijd betrouwbare Rondo zijn alweer de eerste beginselen van de latere trossen te zien.

Bolero Rondo

                                          

Wijnmakerij

Binnen zijn de laatste controles uitgevoerd voordat er in mei gebotteld gaat worden.

Het vrije sulfietgehalte (belangrijk voor de houdbaarheid van de wijn) is gecontroleerd en natuurlijk ook de kwaliteit en smaak van de wijn is nogmaals getest.

 

Mei

 

Wijngaard

In de wijngaard beginnen de meeste druiven nu te groeien. Vanwege het nog steeds te koude weer is de groei nog niet uitbundig.

Johanniter Rondo gordijnsysteem

                                      

Wijnmakerij

De meeste wijn is gebotteld. Totaal worden er dit jaar ongeveer 650 flessen gebotteld. Alleen een gedeelte van de Rondo zit nog in de tank, om later nog verder te laten rijpen in een houten vat.

Etiketteren van de witte wijn  Bottelen van de rode wijn

 

Voor de verkrijgbaarheid van de wijn zie onze wijnen

Onze wijnen worden sinds mei ook verkocht bij Wijn & Meer in Sliedrecht: www.wijn-en-meer-sliedrecht.nl

 

Juni

 

Wijngaard

Met nachtvorsten in mei en koud en nat weer in juni is alles wat trager op gang gekomen. Gedurende deze periode was er wel genoeg te doen: de rijen onkruidvrij houden, een aantal door de nachtvorst niet uitgelopen planten vervangen door nieuwe stekken. De nieuwe aanplant bijmesten, een paar keer preventief spuiten met zwavel, ongewenste scheuten verwijderen en druiven opbinden. Inmiddels is de bloei van de trossen bij de vroege soorten voorbij en bij de latere soorten halverwege. De komende periode wordt het vooral opletten of er geen valse meeldauw gaat toeslaan. Voorlopig staat het er mooi groen bij:

 

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is de rust weergekeerd en liggen de flessen klaar voor de verkoop.

Binnenkort is de Johanniter ook te verkrijgen bij de webwinkel: www.neerlandspuur.nl

 

 

Juli 2012

 

Wijngaard

In deze maand zijn de druiven gesnoeid en is er vanwege het aanhoudende vochtige weer enkele malen gespoten tegen meeldauw, valse meeldauw en een eerste maal preventief tegen botrytis. Ook is het blad verwijderd in de zone waar de druiven groeien, zodat deze wat meer de spaarzame zon kunnen opvangen.

Wijngaard in de avondzon  Jonge aanplant met de eerste trossen

               

 

 

Wijnmakerij

De vraag naar de wijn blijft nog steeds toenemen. Er wordt elk jaar meer gebotteld, maar ook nu is een aanzienlijk gedeelte van wijn van 2011 alweer verkocht.

Goed nieuws is dat de wijn vanaf heden nu ook verkrijgbaar is bij:

Jumbo supermarkt winkelcentrum Sterrenburg Dordrecht

en bij De Heerlijkheid van Papendrecht

Voor een overzicht van alle verkooppunten van de wijn zie onze wijnen

 

Augustus 2012

 

Wijngaard

Inmiddels staan de vroege druivensoorten alweer in de vogelnetten.

Eerste trossen Bolero beschermd door netten Rondo ook afgeschermd van de vogels

      

 

Bij "De Oorsprong" staat de Johanniter er weer goed bij

 

Wijnmakerij

Met de aanschaf van een volledig RVS electrische druivenkneuzer & ontsteler is nu alle apparatuur in de wijnkelder van professioneel niveau.

 

 

September 2012

 

Wijngaard

Op de eerste zondag van september is ons inmiddels traditionele wijnfeest gehouden.

Tijdens een wederom ook traditioneel mooie dag lag de wijngaard loom te wachten op de gasten.

 

De talrijke genodigden werden gedurende de middag vermaakt door accordeonist en neef Paul Papillon.

 

Voor jong en oud was er wat te zien en te doen. Ook voor de leden van de drie Dordtse Lionclubs die een paar dagen later op bezoek waren.

 

 

Wijnmakerij

Tijdens het wijnfeest bestond de proeverij ditmaal uit 12 eigen gemaakte wijnen en een mysterie wijn.

Bij een aantal wijnen zat een keuringsformulier met de officiŽle puntentelling. Dit werd veelvuldig ingevuld en de uitslag hiervan is:

Dornfelder: 72 punten

Mysterie wijn: 75 punten, deze bestond uit Dornfelder&Regent (alleen geraden door iemand met voorkennis!)

Rondo: 78 punten

Johanniter: 80 punten

Leon Millot: 81 punten (is helaas inmiddels uitverkocht)

Alle wijnen werden dus goed beoordeeld en als de puntentelling overeenkomt met de uitslag van de nationale wijnkeuring, dan belooft dit nog wat!

 

Uitslag van de nederlandse wijnkeuring 2012

We hebben blijkbaar een aantal echte wijnkenners over de vloer gehad tijdens ons wijnfeest, want de uitslag van de nederlandse wijnkeuring kwam nagenoeg overeen met onze eigen proeverij! Dit heeft geleid tot het volgende resultaat:

 

Brons voor Johanniter en Leon Millot met 81 punten, brons voor Dornfelder met 80 punten en een WinKeurzegel voor Rondo met 78 punten!

Kortom alle vier de wijnen die ingezonden zijn, zijn ook in de prijzen gevallen.

TV Dordrecht en Radio Rijnmond hebben hier maandag 17 september 2012 aandacht aan besteedt.

uitzending TV Dordrecht

uitzending Radio Rijnmond

 

Oktober

 

Wijngaard

Inmiddels zijn alle druiven geplukt. Vanwege de ongunstige omstandigheden gedurende het gehele seizoen was al vrij snel besloten om dit jaar alleen een paar vroege soorten te plukken. Vanwege vorst in het voorjaar, misbloei en schimmel zaten er aan een aantal soorten zeer weinig bruikbare trossen.

Gelukkig hebben we in de eigen wijngaard Rondo en Regent kunnen plukken, goed voor een paar honderd liter rode wijn. Ook hebben we de eerste paar kilos Bolero kunnen plukken, goed voor 5 liter primeurwijn en ook de eerste Johanniter van de nieuwe aanplant.

Een meevaller was dat we bij "De Oorsprong" bijna een dubbele hoeveelheid Johanniter druiven hebben kunnen plukken van goede kwaliteit. Met wat Leon Millot en Phoenix druiven erbij al met al toch nog een mooie oogst.

Dit jaar zijn we tijdens het plukken in zeeland diverse malen kletsnat geworden door de regen. Vandaar ook extra dank aan de vaste plukploeg die ondanks de voortdurend barre weersomstandigheden stug door is gegaan met het plukken van de druiven en met het verwerken ervan.

 

Reportage Lifestyle Dordrecht.

In het jubileum nummer van het Lifestyle Dordrecht magazine was er ruim aandacht voor de wijngaard:

 

Wijnmakerij

Met behulp van de nieuwe electrische druivenkneuzer is de grote hoeveelheid druiven (totaal ongeveer 1250 kg) soepel verwerkt. Ook de beide waterdruk persen (150 liter en 80 liter) hebben op volle kracht hun werk gedaan.

Inmiddels staat er ruim 700 liter nieuwe wijn te gisten in de wijnmakerij. De rode wijn in het warme gedeelte en de witte wijn in het koele gedeelte. Tijdens de gisting proberen we het in het warme gedeelte op 22 graden te houden en in het koude gedeelte op 15 graden. Op deze wijze blijft de temperatuur in de 30 en 60 liter vaten tijdens gisting optimaal.

Vanwege de nodige aandacht in de media en de daaruit voortvloeiende belangstelling is de wijn van 2011 aan huis alweer uitverkocht.

De wijn is alleen nog verkrijgbaar bij de verkooppunten, zolang de voorraad strekt.

 

November

 

Wijngaard

In de wijngaard zijn in de proeftuin enkele planten vervangen door een aantal Rubens stekken.

Ook is er in de wijngaard 1 extra rij dubbelgordijn gemaakt met Rondo planten afkomstig van de Hof van Baarle, een wijngaard in Baarle Nassau.

 

Wijnmakerij

Alle wijn is inmiddels uitgegist en voor de eerste maal overgepompt uit de gistingsvaten naar de RVS tanks, waarin de wijn de komende paar maanden verder moet rijpen en klaren.

 

 

December

 

Zilveren medaille in Duitsland!

Als mooie afsluiting van het jaar hebben we in Duitsland bij een internationale keuring een zilveren medaille gewonnen!

Voor het eerst hebben we een wijn ingestuurd naar een buitenlandse keuring. De Johanniter 2011 is beoordeeld tijdens de Internationale PIWI Preis in Bad Durkheim en met 83 punten bekroond met een zilveren medaille.

Deze keuring staat in het teken van de nieuwere kruisingen van druivenrassen zoals Johanniter. Nogmaals een bevestiging dat er ook in Nederland met deze nieuwe rassen mooie wijnen te maken zijn.