Seizoen 2014
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

Aangezien de hele maand januari vorstvrij is geweest, zijn in deze "winter"maand alle druiven gesnoeid. Alle oude en nieuwe takken worden weer verwijderd totdat er uiteindelijk 1 nieuwe scheut overblijft die wordt aangebonden.

Bij het snoeien is het handig om eerst 2 takken dicht bij de stam over te houden en pas na het aanbinden aan de onderste draad van 1 tak de resterende (reserve)tak ook weg te snoeien.

 

 Wijnmakerij

In de wijnmakerij was het tijd voor de 2e overheveling van de wijn.

Een aantal monsters zijn eerst weer opgestuurd voor een gedetaileerde analyse van het laboratorium. De gegevens hiervan zijn gebruikt tijdens de 2e overheveling om nog wat kleine correcties in voornamelijk de zuurgraad uit te kunnen voeren.

De meeste rode wijn gaat nu een aantal maanden rijpen in de houten vaten. Het grote vat is een 1 maal gebruikte 225 l barrique pas overgenomen van het franse chateau Domaine Clos Salomon en nu gevuld met de Rondo wijn.

Tijdens de 2e overheveling blijft het wijnsteenzuur achter in het vat.

Hier goed te zien bij de overheveling van een paar kleinere flessen witte wijn. Ook is te zien dat de wijn al mooi helder geworden is.

 

Februari

 

Wijngaard

Ook deze maand is geheel zonder vorst of sneeuw voorbij gegaan. De gesnoeide druiven zijn inmiddels aangebonden aan de onderste geleidingsdraad.

Het seizoen verloopt tot nu net als in 2007, een jaar waarin de druiven erg vroeg uitliepen. De komende maand zal duidelijk worden of dat ook dit jaar gaat gebeuren.

 

Wijnmakerij

De zuurgraad van de meeste wijn was iets hoger dan vorig jaar. Het verlagen van de zuurgraad (nodig om een drinkbare wijn te krijgen) was daarom ook wat bewerkelijker dan vorige jaren. De witte wijn is voor een gedeelte geheel ontzuurd en daarna gefilterd weer gemengd met de rest van de wijn.

Na de 2e overheveling moeten de jonge wijnen alleen nog enkele maanden rijpen en verder bezinken voordat er na een 3e overheveling gebotteld gaat worden. Tijd dus om alvast een paar flessen als proef te bottelen om de smaak te controleren en om een goede mix te kunnen samenstellen van de diverse vaten.

 

Maart

 

Wijngaard

Om de bodembalans van het nieuwe gedeelte van de wijngaard helemaal goed op orde te krijgen was het nodig om nog wat mest toe te voegen.

Ditmaal een mix van Champost gemengd met veencompost.

Nadat de vrachtwagen zijn vracht had gedumpt op de oprit was het even met een paar man flink doorwerken om alles in de wijngaard te kruien.

 

Vanwege het aanhoudende warme weer beginnen de druiven al half maart op gang te komen. Zo vroeg als nu is hier nog niet eerder voorgekomen! Het houdt wel in dat het risico op schade door een late nachtvorst voorlopig groot blijft.

 

Wijnmakerij

Alle nieuwe wijn ligt nog enkele maanden te rijpen in de vaten, voordat er vanaf mei weer gebotteld gaat worden.

Inmiddels is alle wijn van vorig jaar aan huis uitverkocht en enkel nog verkrijgbaar bij de verkooppunten.

Bij de regionale keuring van de zuidhollandse wijnboeren onder leiding van de keurmeesters van het FAWBG is de Johanniter 2012 als eerste geeindigd met 85 punten.

 

 

April

 

Bezoek aan wijngaard L.A. Cetto in baja california, Mexico

Tijdens de voorjaarsvakantie hebben we ook een bezoek gebracht aan het enige wijngebied in Mexico, grenzend aan Californie.

Wat vooral opviel was de grote schaal waarop alles gebeurde, zelfs het wijnproeven! Hoewel de wijnmaakprocessen herkenbaar waren, gebeurde daar alles fabrieksmatig in grote loodsen.

 

Wijngaard

Ondanks een paar koude nachten rond half april is er gelukkig geen nachtvorstschade in de wijngaard. Alle druiven lopen goed uit en zijn ruim voor op schema.

Inmiddels is er al 2 maal gespoten met spuitzwavel om eventuele schimmels voor te zijn.

 

Wijnmakerij

De voorbereidingen worden alweer getroffen om te gaan bottelen.

De flessen zijn besteld en de capsules en kurken zijn al binnen.

Met de aanschaf van een extra zwemdekseltank is de totale opslagcapaciteit nu uitgebreid tot maximaal 3000 flessen.

 

Mei

 

Wijngaard

Voor de wijngaard was het groeizaam weer en de druiven zijn dan ook hard gegroeid.

Tegen het einde van de maand begon de bloei zelfs al bij de eerste trossen.

 

 

Wijnmakerij

De meeste wijn is inmiddels gebotteld. Naast de traditionele soorten Rondo, Johanniter, Cuvee Wit en Cuvee Rood en Dornfelder (kleine flesjes), dit jaar ook een paar nieuwere soorten. Van de Johanniter is namelijk ook een zoetere variant gebotteld. Ook is de eerste wijn van de nieuwe aanplant gebotteld: Bolero.

Voor deze gelegenheid hebben we ook een nieuw etiket ontworpen aan de hand van een schilderij van de dordtse schilderes Sjane de Haan. Toch nog herkenbaar Dordrecht maar dan in een nieuwere uitvoering, net als de wijn.

Voor meer informatie over het schilderij: http://www.sjanedehaan.nl

Dit was weer een aanleiding voor het AD om er een artikel aan te wijden: 

 

De officiele presentatie van de wijn en het etiket vind plaats tijdens onze eerste Open Dag op zaterdag 21 juni.

 

Juni

 

Wijngaard

 

De druiven zijn inmiddels zover gegroeid dat ze tegen het einde van de maand voor een eerste keer gesnoeid zijn.

Gedurende de eerste drie weken van juni vond de bloei plaats van de druiven, de laatste week van juni beginnen de trossen al te groeien.

 

Open Dag

 

Op 21 juni hebben we de poort open gezet in het kader van een fietsroute van de Nationale Tuinweek.

De wijngaard is door vele fietsers bezocht en voor de wijnverkoop was het een topdag.

 

Wijnmakerij

 

Onze wijnen zijn nu ook te koop bij de dordtse wijn-web winkel:

 

 

Juli

 

Wijngaard

 

Voor de wijngaard was het weer een goede maand met mooi zomerweer. Vanwege de afwisseling van warm weer gevolgd door voldoende neerslag was het vooral groeizaam weer. De druiven zijn voor een 2e keer gesnoeid en ook het gras blijft groeien. De nieuwe aanplant is nu ook volgroeid zodat de wijngaard nu echt een geheel geworden is.

 

In de 2e helft van de maand begonnen de eerste druiven al te kleuren.

De halfom kleuring van de Rondo en Bolero was al tegen het einde van de maand, dus de oogst is vroeg dit jaar.

 

Wijnmakerij

Inmiddels is de afgelopen 2 maanden alweer meer dan de helft van de dit jaar gebottelde wijn verkocht.

In de wijnmakerij is het nu nog even rustig. Tijd om het nog wat anders in te delen en ook tijd voor een enkele wijnproeverij.

 

 

Augustus

 

Wijngaard

 

Ondanks het koelere en natte weer in de maand augustus zijn de meeste druiven nu geheel verkleurd.

Bij de resistente soorten valt de schimmeldruk gelukkig nog mee.

 

De Rondo druiven zijn inmiddels zo zoet dat ze eetbaar zijn en dus beschermd moeten worden met netten tegen de vogels.

 

Bezoek Brabantse wijnbouwers

 

Zaterdag 16 augustus hadden we bezoek van de Brabantse wijnbouwers als onderdeel van de jaarlijkse excursie dag.

Meer dan 30 collega wijngaardeniers hebben de wijngaard aandachtig bezichtigd en hebben verschillende wijnen geproefd met natuurlijk de nodige discussie over allerlei wijnbouw en wijnmaak aangelegenheden.

 

Wijnmakerij

 

Inmiddels is ook het laatste vat Johanniter gebotteld, zodat er dit jaar bijna 1500 flessen zijn gebotteld.

Het meerendeel van deze flessen is echter de afgelopen 3 maanden al weer verkocht. Een Twitterbericht hierover was meteen nieuws voor het AD en verscheen in de krant.

Bij In de Bogaard op de Reeweg staan onze flessen prominent op de toonbank, wat ook meteen duidelijk te merken aan de verkoop daar!

 

 

September

 

Wijnfeest

Ons traditionele wijnfeest verliep wederom vlekkeloos door de inzet van onze gastvrouwen.

De druiven waren nog even te bewonderen voordat ze geplukt zouden worden en alle wijnen van vorig jaar waren te proeven. Voor de achtste keer weer mooi weer, het bleef dus ook lang gezellig druk op het terras.

 

Wijngaard

Na nog een laatste rondleiding/proeverij voor 55man! werd het weer tijd om te gaan plukken.

Opvallend dit seizoen is dat de vroege en late soorten qua rijping dicht op elkaar zaten, zodat alle druiven op een  relatief korte periode geplukt worden. De pluk begon op 20 september met de Rondo en eind september werd al een begin gemaakt met de overrijpe Johanniter in zeeland.

 

Na een grondige selektie gingen zowel de blauwe als witte druiven snel door de kneuzer/ontsteler om verder verwerkt te worden in de wijnmakerij

 

We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de groeiende groep plukkers om alles te verwerken.

 

Wijnmakerij

Ook onze primeurwijn Bolero is in de prijzen gevallen bij de wijnkeuring van de Lage Landen en bekroond met een WIN keurzegel. Kortom een mooie aanvulling van het assortiment wijnen.

Inmiddels is dit de 20e keer dat een wijn in de prijzen is gevallen, een mooie mijlpaal!

In de wijnmakerij worden de druiven weer verwerkt en de eerste rosť liep al door de wijnpers.

 

 

Oktober

 

Wijngaard

Met de pluk van de laatste druivensoorten Souvignier Gris en Johanniter zit de pluk er na de 2e week oktober op.

 

Dit jaar zijn er 2350 kg druiven geplukt, goed voor ongeveer 1900 flessen volgend jaar.

Vanwege de grote en enthousiaste plukploeg en het opvallend mooie weer tijdens de plukdagen is de oogst probleemloos verwerkt.

De kwaliteit van de druiven was bovengemiddeld (de Johanniter druiven uit zeeland zijn zelfs met een record suikergehalte van 1087 Oe geplukt!).

 

Wijnmakerij

Om de grote hoeveelheid (voornamelijk witte) druiven te verwerken waren er nog snel wat extra gistingsvaten nodig.

Beide hydropersen zijn een paar keer tegelijkertijd ingezet om met name de grote hoeveelheid Johanniter druiven snel te kunnen verwerken.

 

Artikel Stem van Dordt

De Stem van Dordt weet het al en spreekt van een Goed Wijnjaar, zelf houden we het voorlopig nog op een veelbelovend wijnjaar!

 

De plukkratjes en de vogelnetten kunnen weer opgeruimd worden en gaan naar zolder wachtend op het volgende seizoen.

 

 

November

 

Wijngaard

Gedurende de maand november is geleidelijk aan al het blad gevallen van de druiven, zodat de planten nu in hun rustperiode zijn gekomen.

Behalve voor een laatste keer het gras en onkruid maaien was er dan ook verder weinig te doen in de wijngaard.

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij was wel genoeg te doen.

Alle uit gegiste wijnen zijn een voor een overgepompt uit de gistingsvaten naar de RVS tanks.

8 van de 9 zwemdeksel tanks zijn geheel of gedeeltelijk gevuld met de jonge wijnen, in totaal bijna 1450 liter.

2/3 van de wijn is wit of rosť en 1/3 is rood.

De 9e tank is straks in januari nodig bij het overhevelen van de gevulde tanks.

 

De pulp en gistresten zijn verzameld en naar de dordtse distillateur Rutte gebracht om er een Grappa van te laten stoken.

 

December

 

Wijngaard

Voorlopig is het in de wijngaard nog een oerwoud van takken die begin volgend jaar weer gesnoeid gaan worden.

De uitgeperste pulpresten gaan weer terug in de wijngaard als natuurlijke mest. Zo is letterlijk alles gebruikt en herbruikt van wat er geplukt is.

 

Wijnmakerij

 

Prijzen bij belgische wijnkeuring

Bij de belgische keuring van het VAW/VWMG zijn 2 van onze wijnen in de prijzen gevallen.

De rosť, die dit jaar als 1e test in kleine oplage gemaakt is, werd als zeer goed beoordeeld met een A certificaat.

Onze witte wijn werd als uitstekend beoordeeld met een AA certificaat. Dit is de hoogst mogelijke waardering!

Een mooie beoordeling, nu ook in belgie en een stimulans om ook volgend jaar met de rosť door te gaan.

 

Grappa bij Rutte

Inmiddels is bij Rutte (ook in Dordrecht) de Grappa gestookt onder leiding van destilleerder Ad Vermeij. Deze Grappa gaat nog enkele maanden in een houten vat om hem wat te laten rijpen en zal komend voorjaar gebotteld gaan worden.

Bij BMS wijndepot in Kuurne is een extra barrique gekocht zodat er voldoende capaciteit is om binnenkort de rode wijn verder te laten rijpen in de houten vaten.