Seizoen 2013
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

Januari is een echte wintermaand geworden met vorst en sneeuw.

Het snoeiwerk in de wijngaard ligt dus enkele weken stil totdat het niet meer vriest.

   

 

Wijnmakerij

Binnen was er echter genoeg te doen tijdens deze winterperiode.

Alle wijn is voor de tweede keer overgeheveld in nieuwe vaten.

Bij de eerste overheveling in november bleven de gistresten achter, bij de tweede overheveling in januari blijft vooral het wijnsteenzuur achter.

Na analyse van de wijnen bij Weinlabor Scholler in Duitsland zijn de wijnen verder behandeld. Daarom is de rode wijn tijdens het overhevelen nog even belucht, door de slang bovenin de tank te hangen, zodat de wijn in het volgende vat plenst.

Overheveling Rondo, Regent en Leon Millot Een klein beetje gefilterde muskaatwijn

 

De witte wijnen zijn geklaard en grof gefilterd en nog een klein beetje ontzuurd.

Door alles in 1 behandeling te combineren wordt de wijn zo min mogelijk belast.

Het resultaat is een mooi heldere wijn die nog enkele maanden moet staan voordat er gebotteld kan gaan worden.

 

Overpompen en filteren van de Johanniter.

Door het koelen van de wijn tot 4 graden is het wijnsteenzuur neergeslagen tegen de zijkant van de tank. Door de slangen te bevestigen aan de onderzijde van de tanks, kunnen de beweegbare deksels in de tanks blijven drijven op de wijn waardoor er zo min mogelijk zuurstof bij de witte wijn komt. In tegenstelling tot de rode wijn mag er tijdens de behandeling van de witte wijn niet al te veel zuurstof bijkomen.

 

Februari

 

Wijngaard

Gedurende de vorstvrije periode zijn alle druiven gesnoeid.

Al het snoeihout wordt met hakselaar versnipperd.

Om eventuele verspreiding van schimmels te voorkomen gaat het snoeihout niet terug in de wijngaard.

 

 

Wijnmakerij

De zilveren zegels van de Duitse PIWIpreis zijn binnen en zijn op de overgebleven flessen Johanniter geplakt. Helaas was deze wijn al uitverkocht, waardoor de resterende flessen een collectors-item blijven.

 

In het toonaangevende wijnblad Perswijn is een mooie reportage te vinden over Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijnen. Bijzonder is dat er 3 Bilderhof wijnen met naam worden genoemd. De Rondo wijn krijgt zelfs 3 sterren! Leuk dat er op een serieuze manier over Nederlandse wijnen wordt gesproken.

 

Maart

 

Wijngaard

Gedurende de wintermaanden is de afwatering in de wijngaard verbeterd door het graven van een paar extra drainagesleuven en door in elke rij een paar grindputten te maken zodat het water sneller weg kan lopen.

Naar aanleiding van een bodemonderzoek van de grond is het bemestingsplan gemaakt.

Als onderdeel hiervan is er 15 kuub Champost aangebracht tussen de rijen druiven.

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is de Cuvée Rood samengesteld uit Rondo, Regent en Leon Millot.

Een Frans eiken vat (Light Toast) is, nadat het met een zwavelwiek is ontsmet (in buitenlucht vanwege de scherpe geur), gevuld met de wijn en mag nu de komende maanden zijn werk gaan doen.

 

April

 

Wijngaard

Vanwege de lange en koude winter loopt alles wat later uit dan normaal.

Pas eind april is alles goed uit gaan lopen. De eerste zwavelbespuiting is gedaan en de knoppen zijn ook een keer bespoten met Frostect. Een nieuw middel dat de knoppen beter bestand maakt tegen een eventuele nachtvorst.

de Rondo tussen de paardebloemen een nieuwe Rondo plant met een paar sterk groeiende scheuten

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij zijn de voorbereidingen getroffen voor het bottelen.

De wijn is voor een laatste keer overgeheveld en het vrije sulfietgehalte is gecontroleerd. Een minimum hoeveelheid sulfiet is nodig voor de houdbaarheid van de wijn en is zelfs verplicht om te gebruiken!

Het mag echter niet teveel of te weinig zijn, vandaar dat dit voor het bottelen goed gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd moet worden.

Ook zijn de benodigheden voor het bottelen (kurken en flessen) inmiddels besteld.  

meten van het sulfietgehalte laatste keer overhevelen

                   

Mei

 

Wijngaard

Gelukkig dit jaar geen last van een late nachtvorst gehad, zodat de scheuten zonder probleem uit kunnen lopen. Hoewel duidelijk later dan normaal, zijn de eerste trosbeginselen alweer te zien. (op de foto rechts is Bolero te zien)

Dit jaar is de wijngaard verder uitgebreid met de aanplant van 75 Souvignier Gris.

De Souvignier Gris is een veelbelovende nieuwe soort voor de witte wijn en een mooie aanvulling voor de witte wijnen.

 

Mooie wortelstekken ge-ent op een SO4 onderstam voorzien van een waslaag.

Het label op de foto is het bijgeleverde plantenpaspoort (ze komen tenslotte uit Duitsland!)

 

Wijnmakerij

De helft van de nieuwe wijn is inmiddels gebotteld.

Voor de verkrijgbaarheid van zowel de rode als de witte wijn zie: Onze Wijnen

 

Bottelen betekent ook etiketten printen en op de flessen plakken.

 

Juni

 

Wijngaard

Hoewel het een paar weken later dan gemiddeld op gang is gekomen groeien de druiven goed en is het blad gezond. De druiven zijn pas in juni echt gaan groeien.

In tegenstelling tot vorig jaar zitten er voldoende trosbeginselen aan de scheuten.

De bloei van de druiven begint tegen het einde van de maand juni.

De lange rijen Johanniter bij De Oorsprong.  Start van de bloei van de druiven.

 

 

Wijnmakerij

De flessen Johanniter staan inmiddels in de schappen bij de Jumbo in winkelcentrum Sterrenburg.

 

In het hart van Den Haag komt een nieuwe wijngaard. We hebben toegezegd een gedeelte van de toekomstige wijn te willen maken, indien nodig.

Eén en ander had verrassend veel publiciteit tot gevolg (de Telegraaf en Edwin Evers)

De vorderingen van de Haagse stadswijngaard zijn te volgen op;

http://edgarneo.nl/stadswijngaard/de-haagse-stadswijngaard-een-hype/

 

Juli

 

Wijngaard

De maand juli is een mooie droge en warme zomermaand geworden, kortom ideale omstandigheden voor de groei van de druiven.

De bloei van de druiven is probleemloos en vrij snel verlopen met mooie trossen als gevolg in alle verschillende soorten.

Vanwege een overvloed aan trossen is bij de Bolero zelfs een groot gedeelte van de trossen verwijderd.

Op het eind van de maand zijn de druiven gesnoeid. De scheuten zijn getopt en de overbodige scheuten in de druivenzone zijn verwijderd.

Na de bloei kan er weer gespoten worden. Hoewel er nog geen schimmel te bekennen is, wordt er vanaf nu gespoten tegen meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Vanwege het korte groeiseizoen (late start van de druiven) moet alles zolang mogelijk schimmelvrij blijven om zo laat mogelijk te kunnen oogsten.

Zon in overvloed! Johanniter
Dornfelder Trossen Johanniter

 

                                      

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is het rustig. De Cuvée Rood en een gedeelte van de Johanniter zit nog in de tanks en wordt binnenkort gebotteld.

Er zijn dit jaar 3 wijnen ingeleverd voor de wijnkeuring. Ditmaal is het een gezamelijke keuring van Nederlandse en Belgische wijnen. Uitslag volgt pas eind september, dus wachten we nog maar even vol spanning af!

 

Augustus

 

Wijngaard

 

Na de zomermaand juli opnieuw een mooie maand met veel zon en weinig regen.

De druiven zijn nogmaals gesnoeid en er zijn nog wat trossen verwijderd, voornamelijk bij de Rondo.

Aan het eind van de maand zijn de vroege soorten al volledig verkleurd en is de groei achterstand grotendeels ingelopen. Met veel groen en gezond blad moet de verdere rijping vlot gaan verlopen.

Nadat het gras en onkruid in de wijngaard helemaal gemaaid is, was het tijd om de vogelnetten klaar te leggen en op te hangen om de rijpende druiven te beschermen tegen de vogels. (voor het AD reden om er een artikel over te schrijven).

De vogelnetten liggen klaar  Cabernet Cortis 

 

Bolero Rondo

                      

Wijnmakerij

In de wijnmakerij wordt alles langzaam weer in gereedheid gebracht voor de volgende oogst. Met een paar nieuwe mostvaten en een extra zwemdeksel tank is de capaciteit nog iets uitgebreid.

Inmiddels is de helft van de gebottelde wijn alweer verkocht.

Zwemdeksel tanks  Mostvaten

 

 

September

 

Wijnfeest

 

De eerste zondag van september was het weer tijd voor ons inmiddels traditionele wijnfeest.

Alles lag er weer mooi bij en ook voor de 7e keer bleef het gelukkig droog.

   

Ditmaal hadden we als verrassing bij binnenkomst een speciaal wijnijsje!

Dit ijs van de Rondo wijn is speciaal voor ons gemaakt door Talamini en viel bijzonder goed in de smaak.

       

Voor meer informatie over Talamini:   www.talamini-gelato.nl

Voor de familie, vrienden en overige belangstellenden was er dus weer genoeg te zien en te proeven.

Naast de eigen wijnen waren er dit jaar ook een aantal prijswinnende wijnen uit Duitsland te proeven (PIWI Preis 2012)

 

Al met al weer een geslaagd en drukbezocht wijnfeest!

 

Uitslag Wijnkeuring van de Lage landen 2013:

Opnieuw een gouden medaille!!

Ditmaal voor een witte wijn: de Cuvée Wit een mix van Johanniter en Phoenix.

Verder hebben de overige twee ingezonden wijnen (Rondo en Cuvée rood) een Winkeurzegel gewonnen.

Kortom alle ingezonden wijnen zijn weer in de prijzen gevallen en op dit moment zijn we de enige wijngaard in Nederland met zowel een gouden medaille voor de witte als de rode wijn!

 

Oktober

 

Wijngaard

In oktober zijn alle druiven geplukt. Dit jaar opvallend mooie gave trossen bij alle soorten. Hieronder een impressie van de verschillende trossen:

 

In totaal zijn er dit jaar, tijdens 7 plukdagen 1850 kg druiven geplukt goed voor ongeveer 1400 flessen wijn. Met een enthousiaste groep plukkers en met behulp van de electrische druivenkneuzer zijn de druiven snel verwerkt.

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is de hydraulische wijnpers enkele malen tot in de late uren doorgegaan om alle Johanniter druiven voor de witte wijn te persen.

De druiven voor de rode wijn zijn eerst in de gistingsvaten gegaan voor de pulpgisting in het warme gedeelte van de wijnmakerij.

 

November

 

Wijngaard

 

In de wijngaard hangen alleen nog wat Riesling druiven te wachten op een nachtvorst om een beetje Eiswein te kunnen maken.

Verder is het buiten weer tijd voor wat grondwerk. Er wordt nog een beetje meer ruimte gemaakt voor wat extra Souvignier Gris druiven.

  

 

Wijnmakerij

 

Alle wijn staat te gisten. Het verloop van de gisting wordt gemeten door het soortelijk gewicht van de wijn te meten. Hierdoor is te zien of het suiker is omgezet in alcohol. Ook wordt de zuurgraad gemeten, om te kunnen bepalen of de (voornamelijk witte) wijn nog ontzuurd moet worden. Bij de rode wijn wordt ook de PH gemeten vanwege de malolactische gisting. Natuurlijk wordt er ook voor een eerste keer geproefd.

 

 

Met name de geur van een gistende Johanniter blijft een genot!

 

 

December

 

Wijngaard

Het blad is inmiddels weer gevallen en de druivenplanten wachten totdat ze volgende maand weer gesnoeid gaan worden. Aangezien het nog niet aan het vriezen is, konden er nog wat jonge planten verplant worden.

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij is alle wijn overgepompt uit de gistingsvaten en de vaten zijn meteen goed schoon gemaakt.

 

De komende wintermaanden moet de jonge wijn letterlijk bezinken in de stalen tanks.

Voor de verdere rijping van de rode wijn is een orginele Franse barrique van Domaine Clos Salomon overgenomen.