Onze druiven
Omhoog

 

 

Hieronder is een overzicht te zien van de wijngaard:

 

 

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten aangeplant om te zien hoe ze het hier doen en wat voor wijn ervan gemaakt kan worden.

Na een jarenlange selectie op basis van rijpheid, schimmelgevoeligheid, opbrengst en wijnkwaliteit zijn de volgende soorten uiteindelijk overgebleven en verder aangeplant:

 

 

De voornaamste soorten voor de rode wijn:

 

Rondo

Opbrengst: Veel zeer grote trossen en de opbrengst per plant is heel hoog

Rijping: Is vroeg rijp, wordt elk jaar volledig rijp.

Schimmels: Resistent, wel last van botrytis, moet op tijd geplukt worden

Smaak: De wijnkwaliteit is prima en constant, doet aan een franse wijn denken

Zuur/suiker:  Zuurgehalte vrij hoog, suiker gemiddeld

 

 

Regent

Opbrengst: Losse trossen en de opbrengst per plant is gemiddeld

Rijping: Wordt gemiddeld laat rijp, moet echt goed rijp zijn ivm de wijn kwaliteit

Schimmels: Resistent, last van valse meeldauw en magnesium gebrek bij jonge planten

Smaak: De wijn is robuust (goed geschikt in een cuvee) in een goed jaar prima

Zuur/suiker:  Zuurgehalte gemiddeld, suiker gemiddeld

De Regent wordt gebruikt in een Cuvee met Cabernet Cortis

Ook wordt er samen met Boskoops Glorie een rosť van gemaakt.

 

Cabernet Cortis

Opbrengst: Mooie trossen met kleine bessen en de opbrengst per plant is gemiddeld

Rijping: Wordt gemiddeld laat rijp, maar wel voldoende om wijn te kunnen maken

Schimmels: Resistent, weinig last van schimmels, wel beetje botrytis

Smaak: De wijn bevat stevige tannines (worden samen met de Regent afgebouwd in frans eiken vaten)

Zuur/suiker:  Zuurgehalte gemiddeld, suiker heel hoog

 

Bolero

Opbrengst: Overvloedige opbrengst, trosuitdunning is noodzakelijk

Rijping: vroeg, iets later dan de Rondo druif

Schimmels: nauwelijks

Smaak: volle kruidige rode wijn

Zuur/suiker: Beiden lager dan bij de Rondo

 

Druiven voor de witte wijn:

 

Johanniter

 

Opbrengst: Veel compacte trossen, opbrengst wisselt per jaar maar wel gemiddeld hoog

Rijping: Vrij laat, wordt wel voldoende rijp

Schimmels: Niet volledig resistent, last van botrytis en beetje valse meeldauw

Smaak: Mooie frisse en fruitige wijn die aan een duitse riesling doet denken

Zuur/suiker: Zuur is redelijk hoog, suiker is zeer hoog

staat gedeeltelijk bij De Oorsprong

 

Souvignier Gris

Opbrengst: Grote opbrengst, trossen zijn los

Rijping: Wordt als laatste geplukt

Schimmels: Nauwelijks, sterke resistente plant

Smaak: Mooie frisse en fruitige wijn

Zuur/suiker: Beiden lager dan de Johanniter