Druiven telen
Omhoog Werkzaamheden Oogst Druivensoorten Problemen

 

 

Ook in Nederland kunnen druiven in de buitenlucht geteeld worden om wijn van te maken.

Hoewel de traditionele klassieke druivenrassen zoals Merlot of Cabernet Sauvignon hier niet voldoende rijp worden bestaan er voldoende, nieuwe rassen die dit wel worden.

Het Nederlandse klimaat is enigszins te vergelijken met het Duitse klimaat en de keuze van de rassen wordt hierdoor ook be´nvloed. In Duitsland is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar vroeg rijpende witte en blauwe druivenrassen die ook voldoende kwaliteiten bezitten om er een goede wijn van te kunnen maken. Ook vroeg rijpende Franse en Duitse rassen kunnen in Nederland onder gunstige omstandigheden gedijen. Pinot Noir en Riesling zijn hier voorbeelden van. Tegenwoordig bestaat er een lijst met druivensoorten die officieel zijn toegestaan voor het maken van wijn in Nederland. (zie hoofdstuk toegestane druivensoorten in Nederland)

Om goed te kunnen vergelijken en om een beter beeld te krijgen van de groei en rijping van de diverse druivensoorten hebben we een aantal verschillende soorten aangeplant. Hieronder volgt een overzicht van alle soorten die zijn of worden aangeplant met de op en aanmerkingen erbij. De bedoeling is om hierover over enkele jaren conclusies te kunnen trekken en een selectie te kunnen maken uit de diverse soorten. Dit kan per locatie en grondsoort verschillende resultaten opleveren en daarom is het beter om dit zelf uit te proberen dan zomaar over te nemen van een ander.