Seizoen 2016
Omhoog

 

Januari

 

Wijngaard

Gedurende de voornamelijk veel te warme januari maand is ongeveer driekwart van de wijngaard gesnoeid.

De oude rank wordt verwijderd en een nieuwe wordt aangebonden aan de leidraad. Voordat dit gebeurt worden er eerst 2 ranken overgehouden. De 2e rank dient als reservetak in het geval de eerste tak breekt tijdens het aanbinden. Indien dit niet gebeurd wordt deze 2e tak ook weggesnoeid.

 

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij zijn de Frans eiken vaten gevuld met de rode wijnen. Na het overpompen van de wijn uit de RVS vaten is goed te zien wat er achter blijft in de tank en dus later niet in de fles terecht komt.

De rode wijnen moeten nu nog even verder rijpen in de vaten.

 

Vanaf dit jaar staat onze wijn op de kaart bij het Dordtse Grand Café & Restaurant Crimpert Salm:

 

Onze wijnen worden nu ook verkocht in de binnenstad van Dordrecht bij het Wijnhuis No167 op de Groenmarkt:

 

Februari

 

Wijngaard

Gedurende deze maand is de rest van de wijngaard gesnoeid en zijn alle ranken aangebonden. Opvallend zacht is de gehele winter geweest en gaat als een van de warmste in de boeken.

Waarschijnlijk zullen de druiven dan ook weer vroeg uit gaan lopen.

 

 

 

 

Wijnmakerij

In de wijnmakerij zijn nu ook de rosé en witte wijnen voor een 2e keer overgeheveld en meteen nog een beetje ontzuurd en gefilterd.

 

Nadat alles een 2e keer is overgeheveld moeten de wijnen nog een paar maanden rijpen en verder klaren.

Mooie tijd om alles eens te proeven. Onze nieuwste witte wijn de Souvignier Gris is veelbelovend en wordt een mooie aanvulling op de serie wijnen die we bottelen.

 

Inmiddels krijgen we ook al positieve reacties op onze wijn die op de kaart staat bij het Crimpert Salm!

 

 

 

Maart

 

Wijngaard

Het gras is voor de eerste keer gemaaid en er is een keer met zwavel gespoten, verder is het wachten tot de druiven weer uit gaan lopen. Tegen het einde van de maand is de sapstroom op gang gekomen en bij de Rondo druiven waren de eerste knoppen al zichtbaar.

 

Wijngaarden zuid amerika

Gedurende deze rustige periode zijn we weer op reis geweest.

Ditmaal hebben we een aantal zuid amerikaanse wijngaarden bezocht met ieder hun eigen druivensoorten.

In Uruguay heeft men de Tannat, in Argentinie de Malbec en in Chili de Carmenere als lokale druivensoort.

 

 

In de Casablanca valley in Chili had men grote ventilatoren staan als nachtvorstbescherming. Door het vermengen van de onderste luchtlagen voorkomt men zo een koude onderlaag die bij het uitlopen van de druiven nachtvorst schade kan opleveren.

Het plukseizoen was nog in volle gang dus her en der stonden de vertrouwde plukkratjes opgestapeld.

 

De meest gebruikelijke snoeimethode is de cordonsnoei. Water geven is wel nodig in het droge klimaat daar. Voordeel is wel dat het bijhouden van het onkruid geen enkel probleem is.

90% van de wijn is direct voor de export. De overige 10% gaat in de frans eiken vaten en mag verder rijpen in de gekoelde en geconditioneerde wijnkelders.

Het resultaat mag er zijn: de eerder genoemde soorten doen niet onder voor een franse bordeaux wijn.

 

April

 

Wijngaard

Gedurende de steeds kouder wordende maand april zijn de druiven voorzichtig uitgelopen.

Om de dreiging van de nachtvorst tegen te gaan is het gras kort gemaaid en zijn de stroken onder de druiven zwart gemaakt. Het beschermingsmiddel Frostect is wel in huis gehaald maar uiteindelijk niet gebruikt.

 

Alleen de Rondo trekt zich weinig aan van de kou en had aan het eind van de maand al wat blaadjes.

 

 

Wijnmakerij

Buiten was er nog weinig te doen in verband met de kou, binnen is het bottelen van de nieuwe jaargang wijnen in gang gezet.

De flessen zijn dit jaar per pallet besteld rechtstreeks in duitsland en staan in opslag totdat we ze nodig hebben.

Als eerste is de Souvignier Gris gebotteld als nieuwe primeur wijn, gevolgd door de Rosé (dit jaar iets lichter van kleur omdat de most iets eerder is geperst).

 

Ook is er een begin gemaakt met het bottelen van de rode wijn. De wijn is uit het houten vat gepompt en gebotteld met het bottelapparaat. Een nieuwe serie rode wijn zit nu in het vat en wordt later dit jaar gebotteld.

Vanaf mei start de verkoop van de nieuwe wijnen.

 

Mei

 

Wijngaard

Gedurende de maand mei zijn de druiven gestaag gegroeid door het groeizame weer. Door de afwisseling van neerslag en warm weer blijven de druiven goed door groeien en zitten ze goed op schema voor een mooi wijnjaar.

 

 

Wijnmakerij

 

60% van de wijn is gebotteld en het hele assortiment van wit, rosé en rood is weer verkrijgbaar.

De grappa is gestookt bij De Kuyper en zit nu in een houten vat om nog een paar maanden verder te rijpen.

    

 

We hebben drie nieuwe verkooppunten erbij: Vinoamore in Papendrecht, De Smokerie en Rutte, allebei in de binnenstad van Dordrecht.

 

Juni

 

Wijngaard

Een zeer groeizame junimaand met veel regen en af en toe een warme periode. De druiven zijn in 1 maand dan ook van de onderste draad tot boven de bovenste draad gegroeid.

Ondanks af en toe dreigende luchten is het hier geen echt noodweer geweest. De bloei van de druiven was eind juni voorbij en de trossen beginnen probleemloos te groeien.

 

 

Wijnmakerij

Onze open dag op 12 juni was de drukste tot nu toe, een paar artikelen in de kranten hadden nog voor wat extra aandacht gezorgd.

Ook voor de wijnverkoop was het een top dag.

  

Bij Crien en Claar http://www.crienenclaar.nl/ in Giessenburg zijn onze wijnen nu ook te koop.

 

Juli

 

Wijngaard

Een mooie zomermaand heeft er voor gezorgd dat de druiven goed zijn gegroeid.

Alle rijen hangen vol met veel mooie trossen en op het eind van de maand beginnen de eerste druiven te kleuren.

 

 

Wijnmakerij

Na de witte wijn en de rosé vorig jaar is nu ook de rode wijn dit jaar in de prijzen gevallen bij de belgische VAW keuring.

De nieuwe eiken houten barriques zijn deze maand binnengekomen via de samenkoopactie van de BWB.

 

In de dordtse binnenstad wordt er mooi reclame gemaakt voor onze wijnen door onder andere het Wijnhuis no 167 op de Groenmarkt.

De grappa die dit voorjaar gestookt is bij De Kuyper is na een paar maanden rijping in een houten vat gebotteld en alleen verkrijgbaar aan huis.

 

 

Augustus

 

Wijngaard

Een warme en droge augustus maand heeft ervoor gezorgd dat de druiven geheel zijn verkleurd.

Vanwege het gebrek aan neerslag zijn de trossen niet overdreven groot wat voor de wijnkwaliteit zeer gunstig is.

Het blad rond de druiven is verwijderd zodat ze in de zon hangen en sneller droger. De onderbegroeiing wordt ook kort gehouden. Beide maatregelen zijn nodig om fruitvliegen en schimmels tegen te gaan.

Het blad is enkele malen gesnoeid en is vanwege het gunstige weer nagenoeg schimmelvrij en gezond.

Aangezien de druiven nu beginnen te rijpen en het suikergehalte begint te stijgen zijn bij de vroege soorten de vogelnetten gehangen.

 

 

Wijnmakerij

Er zijn al meer dan 3000 flessen gebotteld dit jaar die voor meer dan de helft ook alweer verkocht zijn.

Op 1 tank na zijn nu alle wijntanks leeg in afwachting op de volgende oogst die vanaf volgende maand zal starten.

Na de eerste voorlopige metingen lijkt het erop dat de oogst van de verschillende soorten tussen half september en half oktober zal plaatsvinden, wat gemiddeld is over de afgelopen jaren.

 

September

 

Wijngaard

Een ongekend mooie, droge en zeer warme septembermaand heeft ervoor gezorgd dat de druiven prima konden rijpen.

Qua weersomstandigheden is dit het beste jaar sinds 2006. De trossen hangen er dan ook zeer fraai bij.

Een twitterbericht over de rijping van de druiven haalde de krant zelfs!

 

Traditioneel hebben we op de eerste zondag van september ons wijnfeest gehouden.

Aangezien het alweer de 10e keer was stond er zelfs een frietkar op de dijk!

 

 

 

Wijnmakerij

Na het wijnfeest is wachten en geduld hebben totdat er geplukt kan worden.

De druiven worden wekelijks gemeten en de toename van het suikergehalte en vooral de afname van de zuurgraad was opmerkelijk.

Voor een benefietlunch op de Vleeshouwersstraat in Dordrecht hebben we ruim 1000 lege flessen geleverd, die een onderdeel vormden voor de langste dinertafel gemaakt van wijnflessen.

De pluk van de druiven is op 18 september begonnen met de Rondo, op het eind van de maand gevolgd door de Bolero druiven.

Opvallend was dat deze geplukt moesten worden vanwege de lage zuurgraad, iets wat normaal alleen voorkomt in de zuidelijke wijnlanden.

 

 

Oktober

 

Wijngaard

Gedurende vier weken zijn de druiven dit jaar geplukt. De laatste druiven zijn half oktober geplukt.

Vanwege het voortdurende mooie weer was het suikerpercentage van alle soorten zeer hoog (1090 Oe was geen uitzondering, Solaris zelfs met 1107 Oe geplukt) en de zuurgraad mooi gedaald.

Ook was er nagenoeg geen schimmel te bekennen, dus kon het plukken en verwerken in een snel tempo plaatsvinden.

De totale oogst dit jaar was 3600 kg, goed voor 3000 flessen.

 

 

 

Wijnmakerij

Op de meter is rechts het suiker percentage te zien en links het te behalen alcohol percentage na de gisting.

 

Vanwege de nodige publiciteit in de kranten blijft de vraag naar de wijn groot.

De winkels zijn daarom tussendoor weer extra bevoorraad met de wijnen van vorig jaar.

Eind van de maand was de witte wijn al volledig uitverkocht.

 

November

 

Wijngaard

 

Begin van de maand was het blad mooi gekleurd en was de herfstkleur goed te zien in de wijngaard.

Na een paar koude nachten was het blad snel gevallen en zijn de druiven in de winterrust gekomen.

 

 

Wijnmakerij

Gedurende de maand is alle wijn overgepompt uit de gistingsvaten naar de RVS tanks.

De houten vaten zijn eerst gevuld met water en later gereinigd met een zwavelwiek.

Monsters van de rode wijnen zijn reeds geanalyseerd in het laboratorium in duitsland en goed bevonden om ze verder te laten rijpen in de houten vaten.

De eerste twee barriques zijn gevuld met de Rondo wijn. De Cuvee gaat in het vat als de juiste samenstelling van de mix bepaald is.

 

De rode wijn en de rosé en de grappa zijn nog voldoende op voorraad voor de feestdagen.

 

De Cuvée rood wordt sinds kort ook geschonken bij het restaurant: De Lachende Gans in Dordrecht.

 

http://delachendegans.nl/

 

 

December

 

Wijngaard

De druiven zijn nu in rust. Begin volgend jaar wordt alles weer gesnoeid en klaar gemaakt voor het komende seizoen.

Deze maand was er buiten weinig te doen behalve af en toe te genieten van een paar mooie winterse plaatjes.

 

De voorbereidingen voor volgend jaar zijn al wel in volle gang.

Hierover zullen we vanaf volgende maand berichten!

 

Wijnmakerij

In deze rustige periode voor zowel de wijngaard als de wijnmakerij hadden we weer mooi even de tijd om alle restwijn te laten distilleren.

Ditmaal was de stookketel bij Rijneveen in Dordrecht direct beschikbaar. Hier hebben we samen met de Haagse Stadswijngaard dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Het resultaat is een mooie zachte grappa geworden die nog een aantal maanden in het vat zit om verder te rijpen.