Seizoen 2010
Omhoog

 

Koude start van 2010

Voorlopig is het nog te koud om te gaan snoeien, maar er is nu wel een mooie gelegenheid om de wijn goed koud te zetten zodat het wijnsteenzuur neerslaat.

Na de 2e overheveling van de Johanniter bleef er een berg wijnsteenzuur achter, met als resultaat een mooie heldere wijn.

 

     

 

Regio Zuid Hollandse wijnboeren is opgericht

Sinds dit jaar is er een Zuid Hollandse regio van wijnboeren als onderdeel van het wijngaardeniersgilde.

 

Wijngaard Bilderhof maakt daar ook deel van uit en is te vinden op de volgende link:

http://www.zuidhollandsewijnboeren.nl

 

Takkenwerk

Het snoeien van de druiven levert altijd een hoop takken en snoeiafval op. Er waren een paar dames met een leuk idee om van het snoeihout kransen te maken, zie hier het resultaat:

 

Wijngaardeniersdag 10 april

Tijdens de nationale wijngaardeniersdag van het Wijngaardeniersgilde te Wijchen op 10 april zijn op de wijnkeuring door het FAWBG de volgende wijnen beoordeeld:

Rondo 2005: 86 punten (wijnkeuring 2006: 74 punten)

Rondo 2006: 81 punten (wijnkeuring 2007: 72 punten)

Geconcludeerd kan worden dat de Rondo wijn jaren bewaard kan worden en gedurende die tijd steeds beter wordt.

De Rondo 2005 was bij deze landelijke keuring zelfs goed voor een 3e plaats!

 

Groei loopt achter met vorig jaar

Aangezien het lang koud is gebleven dit voorjaar ligt de groei ongeveer 1 1/2 week achter ten opzichte van vorig jaar. Met een mooie zomer wordt dit zo weer ingelopen.

En tijdens een zomerse dag begin juni ziet het er allemaal al wel weer mooi uit:

 

Ondertussen begint de eerste druif tegen de muur van het huis voorzichtig in bloei te komen. Een voorteken dat de rest binnenkort gaat volgen:

 

Bottelen van de wijn van 2009

In de 2e week van juni is de wijn van 2009 gebotteld.

Zowel de witte wijn: Johanniter, als de rode wijnen: Rondo, Regent en een veelbelovende mix van diverse soorten uit de proeftuin zijn gebotteld.

 

De eerste nieuw gebottelde fles wijn van 2009 is gepresenteerd door onze eigen wijnprinses Kaylee! (tevens ook ons nichtje). We hopen dat ook deze wijnen weer goed zullen smaken.

 

Uitbreiding wijngaard?

De geplande uitbreiding van de wijngaard aan de overkant van de sloot laat nog steeds op zich wachten.

De gemeente-ambtenaren van de gemeente Dordrecht kunnen hier maar geen besluit over nemen en het gehele verhaal ligt nu bij wethouder Van den Oever die hier zeer binnenkort een beslissing over gaat nemen.

Bij de voormalige wijngaard De Oorsprong in Zeeland hebben we intussen de afspraak gemaakt dat ze daar een paar rijen Johanniter druiven laten staan, zodat we daar genoeg druiven kunnen plukken voor de witte wijn.

Op de foto hieronder zijn een paar zeer lange rijen Johanniterdruiven te zien.

 

 

Verloop van het groeiseizoen

De lange koude winter werd gevolgd door een relatief warme droge periode die op dit moment weer wordt gevolgd door een kletsnatte periode.

Voor de druiven betekent dit dat ze later en langzamer zijn gaan groeien met als gevolg minder snoeiwerk dan andere jaren. De bloei vond plaats tijdens de warme periode wat opvallend veel mooie trossen heeft opgeleverd.

De combinatie van koud en warm droog weer in het begin van de zomer heeft ervoor gezorgd dat er op een enkele uitbraak van meeldauw na geen schimmels of ziektes zijn opgetreden en dat het blad nog mooi groen is.

Wel is het zo dat de druiven minder snel rijpen en dat ze nog wel droog en zonnig weer nodig hebben. Het suikergehalte in de druiven is lager dan vorige jaren.

 

Op de volgende fotos zijn trossen van Rubens, Rondo en Cabernet Cortis te zien

    

 

Bescherming tegen vogels en wespen

De zoetste druiven zijn het meest gevoelig voor wespenvraat of vogels.Bij ons zijn er bij onder andere de Solaris aan de zijkanten netten gespannen.

 

Bij een andere wijngaard in Dordrecht "Het Vogeltje" vlak bij de watertoren van Dubbeldam wordt iets anders uitgeprobeerd, namelijk om elke tros in een netje te doen. Hieronder Palatina trossen in de netjes.

   

Dit kan alleen op kleine schaal toegepast worden aangezien het zeer bewerkelijk is en het al snel om duizenden trossen gaat. Afwachten wat het resultaat hiervan is.

 

Wijnmakerij

In de rustige periode na het bottelen en voor het plukken is de wijnmakerij nog wat opgeknapt en uitgebreid en iets anders ingedeeld.

De vaten staan alweer paraat om de nieuwe wijn te ontvangen.

 

 

Wijnfeest 5 september

Het jaarlijkse wijnfeest op de eerste zondag van september werd dit jaar drukker dan ooit bezocht.

Het schitterende weer werkte daar ook wel aan mee.

 

De wijnen werden binnen goed op de proef gesteld waarna het buiten goed toeven was in de zon.

 

Er was voor alle leeftijden wel iets te doen en met een springkussen en een hapje en een drankje was het feest compleet.

 

 

In plaats van een wijnkoningin was er dit jaar een echt oestermeisje op het feest!

De oesters lieten zich goed smaken en waren een verrassend mooie combinatie met de witte Johanniter wijn die dit jaar geschonken werd.

   

GOUD!!!!!!!!!

Tijdens de uitreiking van de prijzen van de Nationale Wijnkeuring in kasteel Groeneveld te Baarn op zondag 19 september zijn we tot onze grote verrassing flink in de prijzen gevallen:

Behalve een WinKeurZegel voor de Rondo was er dit jaar een BRONZEN medaille voor de Rondo Barrique en zelfs een GOUDEN medaille voor de Cuvee Rood!

 

Dit jaar zijn er voor het eerst 4 gouden medailles uitgereikt voor nederlandse wijnen waarvan wij er één hebben gekregen.

Wij zijn ongelooflijk trots dat we op deze manier een beetje geschiedenis hebben geschreven voor de nederlandse wijnbouw.

De Cuvée Rood is een mix van Regent, Cabernet Cortis en Calandro, allen afkomstig uit de proeftuin die bedoeld was om nieuwere soorten uit te proberen. Aangezien het een test was, zijn er slechts enkele flessen van deze wijn gebotteld.

De flessen die gebotteld zijn, worden gekoesterd en zijn niet voor de verkoop.

Vanwege dit succes hopen we komend jaar meer flessen Cuvée Rood te kunnen bottelen, afhankelijk van de oogst natuurlijk.

 

Wijngaard Bilderhof in de media.

De gouden medaille heeft flink wat losgemaakt in de media.

Diverse kranten en vakbladen hebben er aandacht aanbesteed. Ook de radio en tv hadden belangstelling.

Zo heeft TV Rijnmond een reportage gemaakt van de wijngaard en was er zelfs een radio interview met een australische zender! Om het filmpje van de reportage te zien kun je de volgende link aanklikken: uitzending TV Rijnmond

Dit heeft wel het prettige gevolg gehad dat de wijnverkoop boven verwachting snel ging en de voorraad al bijna geheel op is.

 

Overzicht van de oogsttijd.

Het was een lastig jaar voor de druiven, gedurende het seizoen werd steeds duidelijker dat het suikergehalte achter bleef met andere jaren. Een reden om zolang mogelijk te wachten met plukken.

Dit werd echter bemoeilijkt vanwege de schimmels die in de druiven kwamen vanwege het aanhoudende natte weer.

Het werd uiteindelijk een gulden middenweg om die druiven te plukken die voldoende rijp waren om er wijn van te maken en die nog niet aangetast waren door de schimmel. Om met goed materiaal te beginnen zijn dit jaar alle geplukte druiven nogmaals volledig gecontroleerd op schimmels voordat ze in de kneuzer terecht kwamen.

Ondanks een aanval van wespen (waardoor er een paar rijen Regent niet geplukt zijn) en een plundering van vogels die door een net bij de Dornfelder heen waren gekropen staat er dit jaar al meer dan 400 liter wijn te gisten.

Op dit moment staan er 8 soorten wijn te gisten (van elke soort verloopt de gisting prima naar wens).

Alleen de Riesling druiven moeten nog geplukt worden, dat wordt het laatste weekend van oktober. Zelfs in een matig jaar worden ook deze druiven wel weer rijp genoeg volgens duitse normen om er wijn van te kunnen maken.

Bij De Oorsprong hebben we ook dit jaar weer de Johanniter druiven geplukt en op dezelfde dag thuis uitgeperst.

Gelukkig hadden we een enthousiast team dat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig is geweest.

 

 

Kampen destillateurs Bruinisse

Deze winter hebben we als proef de uitgegiste pulp van de rode en de witte wijn opgeslagen in tonnen en gebracht naar een destilleerder. Hier is de pulp verwarmd in een stookketel en het destillaat is een zeer smaakvolle grappa-achtige sterke drank geworden.

Pulp in de stook ketel

 

 

  

Het destillaat druppelt uit de ketel en het mooie resultaat na botteling: "Dordts Spirit".

 

Kampen desttilateurs is een echte ambachtelijke destillateur die ook voor wijngaard De Kleine Schorre hun Grappae stookt.

voor meer informatie: www.kampendestillateurs.nl

 

Werkzaamheden in de Wijnmakerij

In de wijnmakerij staat alles gereed om de wijn over te hevelen en verder te behandelen waar nodig.

Zowel de rode als de witte wijn worden nog iets ontzuurd.

De witte wijn wordt vervolgens geklaard en grof gefilterd. De rode wijn wordt voor een gedeelte gelagerd in de houten vaten.

 

 

 

Wijngaard in de kerstsfeer

 Buiten is de wijngaard ondergesneeuwd en is alles in kerstsfeer.

 

Wij wensen iedereen een prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar toe en hopen volgend jaar verder te kunnen berichten over het wel en wee op de wijngaard.