Seizoen 2008
Omhoog

 

Nieuws in 2008:

Begin dit jaar is de Wijngaard ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst.

De rode wijn die nu aan het rijpen is in de houten vaten kan dit najaar gekocht worden, zolang de voorraad strekt. Met de beperkte hoeveelheid witte wijn wordt verder geëxperimenteerd om de juiste zuurgraad te verkrijgen en is voor eigen gebruik evenals enkele flessen rosé.

Het leukste werkje in de wintermaanden is het regelmatig controleren van de wijn in de vaten. Elke paar weken moeten de houten vaten bijgevuld worden met wat wijn uit de zwemdeksel tank vanwege verdamping van wijn in het vat. Dat is een mooie gelegenheid om de smaak van de wijn te controleren door te proeven. Het is handig om onderuit het vat te proeven. omdat de smaak van de wijn van onderuit wordt ontwikkeld door de aanwezigheid van de vaste deeltjes op de bodem van het vat.

Ondertussen is buiten het nieuwe seizoen weer van start gegaan met het snoeien van de druiven in januari en het omwerken van de grond in de rijen in februari.

Gezien de zeer zachte winter zullen de druiven waarschijnlijk dit jaar weer net zo vroeg uit gaan lopen als in 2007 en wordt het weer afwachten of een late nachtvorst geen roet in het eten gaat gooien.

In maart, als de knoppen van de druiven weer open gaan, zal er een eerste keer met spuitzwavel gespoten worden om de eventuele schimmels die de winter hebben overleefd te bestrijden.

 

Op de foto hieronder is een rij Rondo te zien, als Guyot gesnoeid. Goed zichtbaar is de snoeiwond van de tak van vorig jaar. Bij vroeg uitlopen van de druif in maart kan het zijn dat deze wond nog een beetje gaat "bloeden" vanwege de sapstroom die op gang gaat komen. In deze tijd van het jaar kan dit geen kwaad.

Op de foto ernaast is ook een rij Rondo te zien, gesnoeid als dubbel gordijnsysteem. De draden aan de bovenzijde zijn gevuld met de takken van vorig jaar waarbij de scheuten van vorig jaar zijn gesnoeid en er enkel stiften van twee ogen zijn overgehouden. Op enkele plaatsen is de oude tak vervangen door een betere nieuwe scheut van vorig jaar, die op dezelfde manier als het Guyot syteem om de draad heen gewikkeld wordt.

 

In de proeftuin worden dit jaar een paar extra rijen met nieuwe soorten geplant.

Een overzicht van alle soorten en de bevindingen hiervan zijn binnenkort te zien in het hoofdstuk "Onze Druiven" op deze website.

De nieuwe druiven worden in April geplant en de voorbereidingen voor de nieuwe rijen zijn in volle gang.

 

Inmiddels zijn de volgende soorten geplant: Reberger, Calandro, Cabernet Cortis en Solaris (wit).

De bloeiperiode is dit jaar heel gunstig verlopen zonder enige misbloei, zodat de trossen van alle soorten vol zullen zijn.

Vanwege de opeenvolging van warme en koudere periodes, zonder extreme weersomstandigheden, verloopt alles dit jaar volgens schema en is de halfom kleuring van de Rondo dit jaar in de eerste week van augustus.

 

Ondertussen was er in de wijnkelder voldoende werk te doen. Er moesten een paar honderd flessen gebotteld worden en voorzien worden van een nieuw ontworpen etiket en capsule. Een impressie van het bottelen volgt hieronder:

Pomp en filter en bottelapparaat   Kurkapparaat   
Alles gesorteerd Capsuleerapparaat

                                              

De flessen moeten nu nog even liggen. Rondo en Cuvée Rood zijn ingeleverd voor de WINkeuring, de Regent moet nog even rijpen in de fles. Tijdens het wijnfeest zijn de nieuwe wijnen te proeven en te koop.

De prijs van de wijn zal afhankelijk zijn van het aantal punten wat behaald wordt bij de wijnkeuring.

Nader bericht hierover volgt, de uitslag van de keuring zal rond half september bekend gemaakt worden.

Vanaf augustus is het altijd weer spannend om te zien of er wel of geen schimmels komen in druivenplanten.

Om schimmelinfecties zoveel mogelijk te voorkomen wordt de wijngaard vanaf nu zo zuiver mogelijk gehouden: de onderbegroeiing is weggehaald en ondergewerkt als meststof. Al het snoeiafval wordt vanaf nu verwijderd uit de wijngaard om een uitbraak van schimmels zo goed mogelijk te beperken. Tevens worden de trossen voordat ze volledig volgroeid zijn gespoten met Teldor (tegen vruchtrot) en wordt het loof gespoten met Exact (tegen o.a. meeldauw). Aangetaste bladeren door de 2e generatie galmijt worden ook verwijderd. Vanwege de overvloedige trossen in de Rondo, met name in het gordijnsysteem, zijn de nodige trossen uitgedund. Ook deze trossen zijn verwijderd uit de wijngaard.

Dat het nodig blijkt om voorzorgsmaatregelen te treffen blijkt uit het feit dat er een dringende nieuwsbrief is rondgegaan met de melding dat enkele wijngaarden zijn getroffen door "Schwarzfaule" en valse meeldauw. Maar te hopen dat het onze wijngaard bespaard blijft.

Onderbegroeiing weg Trosuitdunning Rondo

 

Uitzicht op Landgoed De Hoven

 

Ondanks het mindere weer zijn de druiven goed aan het rijpen en is er tot op heden weinig schimmel in de wijngaard.

Afhankelijk van het weer wordt er binnenkort gestart met de pluk van de eerste druiven.

Op 20 september is er 's middags een Oogstfeest om deze pluk te vieren!

 

Deze druiven hangen geduldig te wachten tot ze geplukt worden.

De eerste druiven (Rondo) zijn geplukt op 18 september.

Ondanks een matige zomer, maar dankzij een paar mooie weken in september toch een mooie opbrengst met hele mooie volle trossen dit jaar. De kratjes van bakker Jack Brokking kwamen goed van pas bij het plukken!

De druiven zijn direct gekneusd en gescheiden van de stelen en in de vaten gedaan voor de pulpgisting:

 

 

Na het op gang brengen van de gisting was het dus weer tijd voor een feestje en kon het 2e Oogstfeest van start gaan.

Hieronder een sfeerimpressie van een zeer zonnige en geslaagde dag.