Seizoen 2007
Omhoog

 

Half januari zijn de druiven weer gesnoeid.

Ondanks dat de winter dit jaar ongeveer 2 dagen duurde hebben we toch nog enkele winterbeelden kunnen maken in de wijngaard.

 

De Regent is gesnoeid als Guyot: d.w.z. een enkele tak horizontaal gewikkeld om de eerste draad. Zie onderstaande foto's:

 

De oudere Rondo is gesnoeid als half boog, om wat meer ruimte te maken voor de trossen. Bij de rijen gordijnsysteem zijn nu de bovenste draden geheel gevuld met takken. Dit is 1 jaar voor op de planning.  Zie onderstaande foto's:

 

 

Vanwege de zachte winter en het mooie weer in april (zonder nachtvorsten) is de bloei dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart. De bloei van de Rondo begon rond 23 mei en de Regent volgde enkele dagen later.

 

 

Het opbinden van de scheuten is weer begonnen, soms helpen ze zelf een handje met de hechtranken. Het bladerendek is alweer zo dik dat er een schaduw te zien is. Op de foto is goed te zien dat de rijen ver genoeg uit elkaar staan, zodat ze niet in elkaars schaduw staan.

 

 

Kleine uitbreiding van de wijngaard achter. Hier zijn 4 rijtjes bij geplant met Pinot Noir en Riesling.

 

De halfom kleuring van de Rondo vindt dit jaar al half Juli plaats (de druiven lopen dus nog steeds 3 weken voor op schema). Om de trossen verder te laten kleuren en om ze bij dit natte weer sneller te laten drogen is rond de trossen het blad verwijderd. Nu maar hopen dat de schimmels niet te vroeg toeslaan.

 

 

De rijen gordijn systeem zijn nu volgroeid en hangen vol met trossen. Gezien de grote hoeveelheid trossen moet er nog wel worden uitgedund. Anders blijft het suikerpercentage te laag.

 

 

Rare vogel in de wijngaard!

 

 

 

De witte wijn en de mix van Pinot Noir en Rondo van vorig jaar is onlangs gebotteld.

 

 

Start van de oogst

De oogst is dit jaar eerder begonnen dan normaal.

Zoals altijd is de Rondo als eerste aan de beurt, op 2 september zijn de eerste overrijpe druiven geplukt, de grote pluk volgde op 6 september, 11 dagen eerder dan vorig jaar en een kleine week eerder dan gemiddeld. Het suikergehalte is gemiddeld, maar het zuurgehalte is verrassend laag (oorzaak: een langer groei seizoen (minder zuur) maar een matige zomer (suikergehalte) ). Dit jaar is de eerste volledige pluk van alle Rondo druiven, vanwege de grote hoeveelheid druiven en grote trossen in de rijen gordijn is de opbrengst ver boven verwachting.

 

Met z'n allen aan het werk om de druiven binnen te halen:

 

En een tevreden wijngaardenier bij een mooie oogst:

 

 

Na de oogst alles weer schoongemaakt en de snoeischaren kunnen weer even rusten tot de volgende druiven geplukt worden:

 

Gelukkig waren er precies genoeg vaten om alles in te doen, de pluk van de Rondo leverde ruim 200 liter most op waarvan straks ongeveer 200 flessen wijn gemaakt kunnen worden! Na wat sulfiet (conservering) en pecto enzymen (oplossen van de kleur en smaakstoffen van de schillen) toegevoegd te hebben is de gist de ochtend na het plukken dmv een giststarter (lauw water, beetje suiker en wat druivensap) op gang gebracht en toegevoegd aan de 5 vaten. De tonnen zitten niet volledig vol omdat tijdens de gisting de pulp van schillen omhoog gedrukt wordt en dus wat ruimte nodig heeft. Deze pulp wordt drie keer per dag weer door het gistende sap geroerd, zodat het de smaak en kleurstoffen kan blijven afgeven aan de jonge wijn.

Giststarter
Dezelfde avond was de gist al goed aan het werk.

Wil je weten hoe het klinkt als er 250 liter most aan het gisten is, klik dan op onderstaande link:

Gistgeluiden.avi

 

Om de voorspoedige oogst te vieren is er op 9 september een eerste Oogstfeest gehouden!

Enkele impressies van het geslaagde feest:

 

Uitslag Wijnproeverij Nederlandse Wijnen

Tijdens het Oogstfeest is er ook een kleine wijnproeverij gehouden van Nederlandse wijnen. De winnaar van de proeverij van zowel de witte als rode wijnen is Wijnhoeve De Colonjes met de Cuvée Colonjes met een 8- als cijfer. Het gemiddelde van de witte wijnen bedroeg een 7-, die van de rode wijnen een 6+, met als negatieve uitschieters de Regent wijnen van Hof te Dieren.

Voorzichtige conclusie is dat het makkelijker is om een witte wijn van constante kwaliteit te maken. Bij de rode wijnen is er nog teveel wisseling in de kwaliteit, maar zijn er zeker goede resultaten mogelijk (zie de winnaar).

Van de eigen wijnen die buiten mededinging geproefd konden worden viel de Rondo van 2005 het best in de smaak. Deze heeft zich in een jaar tijd dan ook goed ontwikkeld.

 

Einde van de Oogst

Op 27 oktober zijn de laatste druiven geplukt: goed rijp geworden Riesling druiven.

 

De Riesling is zo rijp geworden dat er zelfs wat edele rotting voorkwam in enkele trossen.

Dit is een rotting waarbij de druiven indrogen en er een siroopachtige geconcentreerd sap overblijft.

In Duitsland worden deze trossen gebruikt om er een Eiswijn van te maken.

De Pinot Noir is net rijp geworden, hier wordt dit jaar een klein beetje Rosé van gemaakt.

Verder is het eerste houten vat gevuld met Rondo, als test staat er nu 30 liter op hout te rijpen.

Elke week moet gecontroleerd worden of het vat bijgevuld moet worden en hoe de smaak zich ontwikkeld.

Later deze winter wordt het 50 liter vat ook gevuld met Rondo en wordt het 30 liter vat gevuld met een cuvée van Regent en Rondo. Tot die tijd wordt de wijn bewaard in een zwemdeksel tank. Dit is een RVS tank met een deksel dat drijft op de wijn en hermetisch kan worden afgesloten.

Zo kan er geen vloeistof bij de wijn komen ongeacht het vloeistof niveau in de tank.

         

Bij het vullen van het vat is het ontsnappende zwaveldamp nog te zien dat afkomstig is van de zwavelwiek die in het vat verbrand is om de binnenkant te ontsmetten. Aangezien dit een zeer felle reuk achterlaat is het handig om dit buiten of bij een open deur te doen.